Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beväpnade aktivister ockuperar naturreservat i USA

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 10.56
"De försöker fälla det lokala och federala styret"
(2:21 min)
Ammon Bundy (mitten) är en av ledarna till gruppen som ockuperar ett naturreservat i Oregon. Foto:  AFP PHOTO/ ROB KERR/ TT.
Ammon Bundy (mitten) är en av ledarna till gruppen som ockuperar ett naturreservat i Oregon. Foto: AFP PHOTO/ ROB KERR/ TT.

I protest mot den federala staten ockuperar en grupp beväpnade aktivister en samling statliga byggnader i ett naturreservat i delstaten Oregon i USA.

Polisen, som försöker undvika en våldsam reaktion, har inte ingripit hittills.

Ockupanterna protesterar i grunden mot statens ägande och inflytande över stora markområden, en strid som pågått i decennier i västra USA.

Upprinnelsen till den dramatiska situationen är en dom mot två ranchägare, far och son, som fick förlängda fängelsestraff för att ha anlagt bränder som spridit sig till statens mark.

I lördags protesterade fredliga demonstrater mot att straffen var för stränga, men en grupp tillresta aktivister ville gå längre och de genomför nu en väpnad ockupation av en samling statliga byggnader i ett fågelreservat i närheten av tätorten Burns i östra Oregon.

De säger att det är en markering.

Ockupanterna är missnöjda över att staten äger så mycket mark och anser att den mark de själva äger regleras för hårt av staten.

Polisen har inte ingripit mot dem hittills av rädsla för att konflikten ska trappas upp.

Den lokala skolan är stängd tillsvidare och den federala polisen, FBI, är på plats för att försöka få bort ockupanterna, som sagt att de ska stanna på obestämd tid.

Ammon Bundy är en av ledarna:

– Det har fallit på oss att avgöra om det här ska få fortsätta, sa Ammon Bundy på en pressträff igår apropå de fängelsedömda ranchägarna.

Ammon Bundy är mest känd som en av sönerna till Cliven Bundy, en ranchägare i Nevada, som väckte nationell uppmärksamhet när han under vapenhot och med hjälp av tillresta sympatisörer, jagade bort myndigheterna när de försökte stoppa Bundy från att låta sin boskap beta på statens mark.

Cliven Bundy vill inte betala för betet och till slut gav myndigheterna upp och lät honom få sin vilja igenom.

Det har gett de starkt regeringskritiska och militanta aktivisterna råg i ryggen.

Ockupanterna i Oregon anser att den väpnade ockupationen har stöd både i konstitutionen och i Bibeln.

Den lokala församlingen har tagit avstånd från att det skulle vara Guds vilja att lösa konflikter med vapenmakt och lokalbefolkningen har inte välkomnat ockupanterna trots att de hävdar att de kämpar för lokala ranchägares rättigheter. Den lokale sheriffen tror inte att aktivisterna har några goda avsikter.

– De försöker fälla det lokala och federala styret för att hålla liv i sin egen rörelse, sa han häromdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".