Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre kvinnor än män övernattar på härbärgen

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 19.00
"Det negativa var att man blandas tillsammans med killar som man ofta har konflikter med"
(1:54 min)
Hemlös får lunchmacka. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Stadsmissionen bjöd hemlösa på lunch i Kungsträdgården före jul förra året. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

För många hemlösa kvinnor är hot och konflikter vardag när dom sover på mixade härbärgen för både män och kvinnor. Det är en orsak till att det är färre kvinnor som övernattar. 

För Marita, som inte vill säga sitt efternamn, var härbärget ingen frizon.

– Det negativa var att man blandas tillsammans med killar som man ofta har konflikter med. Det blir inte samma trygghetskänsla. Oftast var man själv som kvinna där bland en massa killar. Då blir det ganska hotfullt och man ska vara ensam i det, säger hon.

Kvinnor står för en tredjedel av dem hemlösa i Sverige, enligt Socialstyrelsens senaste undersökning från 2011. Bland dem går två procent, eller 234 kvinnor, till härbärgen, det som Socialstyrelsen kallar för akutboenden. Motsvarande siffra bland männen är fyra procent.

Och att en del kvinnor känner sig otrygga på en del härbärgen är något som Stadsmissionen i Stockholm känner igen. Där finns det ett härbärge för kvinnor som en separat ingång och egen våning.

– Kvinnor som är hemlösa lever oftast i ganska utsatta relationer. Och då har vi det här för att kvinnorna ska kunna sova ifred och få kvinnofrid, säger Frida Lundberg som är verksamhetschef på Stadsmissionen för akutboendena i Stockholm.

Att kvinnor som övernattar på härbärgen är underrepresenterade jämfört med männen, enligt statistiken från Socialstyrelsen, förvånar inte henne.

– Det kan finnas prostitution, kanske att det här mannen som de har haft en relation till slår dem som gör att de undvikit härbärgen för att han ska finnas i krokarna, säger hon.

Nästa sammanställda statistik över de hemlösas situation kommer 2017 från Socialstyrelsen, men Frida Lundberg inte att det har förändrats nämnvärt. 

– Det har inte direkt blivit någon förbättring för just den gruppen som vi arbetar med som är de mest extremt hemlösa, säger hon.

Och även Anneli Karlsson, som är hemlös i Eskilstuna, undviker härbärgen som har mixat boende. 

– Det blir en trappuppgång eller vindsvåning, eller källarvåning. Eller så ligger man på en parkbänk. Därför blir det större risk för misshandel, våldtäkt eller dylikt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".