Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gränskontrollerna förlängs i en månad

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 12.55
Ygeman: Gränskontroller och id-krav är två helt olika saker
(1:59 min)
Montage Ygeman och polis
Foto: Stig-Åke Jönsson, Henrik Montgomery/ TT

Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna i ytterligare en månad för de som reser in till Sverige.


Det var i november som polisen började kontrollera id-handlingar hos personer vid gränsövergångsställen. Det är fjärde gången som dessa regler nu förlängs.

– Ja, skälet är att det fortfarande finns en risk för hot mot ordning och säkerhet. Det är samma, samlade bedömning som regeringen gjorde vid införande. Situationen har inte på något påtagligt sätt förändrats, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det var den 12 november som regeringen införde tillfälliga gränskontroller. Sedan dess har de förlängts fyra gånger.

Gränskontrollerna ska inte förväxlas med id-kraven som infördes häromdagen för buss och tåg-resenärer som vill resa till Sverige. Gränskontrollerna innebär att polisen vid gränsövergångsställen på den svenska sidan kontrollerar personer som reser in i Sverige. De som kommer ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet, exempelvis genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

Kan man inte visa upp pass eller id, har man rätt att söka asyl eller tvingas att lämna landet.

– Jag skulle säga att gränskontrollerna har bidragit till ordning och säkerhet och minskat tillströmningen av nya asylsökande till Sverige, tillsammans med de övriga åtgärder som regeringen har vidtagit.

Bara häromdagen började de nya reglerna om krav på id-handling för att få resa in med från Danmark med buss och tåg att gälla.

Varför vill ni ändå ha kvar de här gränskontrollerna på den svenska sidan?

– Det är två helt olika saker. Id-kontrollerna handlar om att du ska kunna styrka vem du är, för att kunna resa med båt eller tåg. Gränskontrollerna handlar om att kontrollera om du har rätt att resa in i Sverige eller inte.

Det blir ju så att säga två parallella system. Behövs det verkligen?

– Det återstår att se. Nu har vi haft id-kravet i tre dagar, och vi får se hur det kommer att yttra sig.

Enligt EU-s regelverk får man ha de här gränskontrollerna i sex månader. Vad gör ni därefter om ni fortfarande anser att de här kontrollerna kommer att behövas?

– Jag tror att det är för tidigt att svara på. Vi får se också vad som händer med Tyskland, som har motsvarande gränskontroller och som ju tidigare än Sverige kommer att komma upp i den sexmånadersgräns som finns i regelverket.

Är du och regeringen beredda att trotsa EU:s regler om ni anser att de här kontrollerna kommer att behövas efter sex månader?

– Jag vill inte spekulera i det i dag, utan i dag har vi förlängt beslutet i 30 dagar och sedan får vi se efter 30 dagar om det behövs ytterligare en förlängning, säger Anders Ygeman.

I dag beslutade också regeringen om en proposition om skärpta regler för pass. Bland annat ska svenska medborgare som huvudregel bara kunna beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod och giltighetstiden för pass till barn under 12 år föreslås sänkas till tre år.

Anledningen enligt regeringen är ett utbrett missbruk av svenska pass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".