Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kronan i Trollhättan byggs om för ökad säkerhet

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 06.11
"De yngre känner trygghet när vakterna finns"
(1:46 min)
Abdi Dahir och Aster De La Caridad i Trollhättan
Abdi Dahir och Aster de La Caridad går i nian på Kronan och tycker att det är bra att det nu blir svårare för obehöriga att komma in på skolan. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.

I dag börjar vårterminen på skolan Kronan i Trollhättan. Fortfarande finns vakter utplacerade vid entrén och nu ska säkerheten förstärkas ytterligare. 

– För oss som är lite äldre så tror jag inte att det spelar så stor roll. Men de yngre känner trygghet när vakterna finns och att de inte behöver se främlingar, säger Abdi Dahir som går i nionde klass.

Det var den 22 oktober som en ensam gärningsman gick in på skolan och mördade tre personer och skadade en fjärde allvarligt, innan han själv sköts till döds av polis.

Efter dådet, som förstås ledde till stor otrygghet bland eleverna på skolan, har entrén hållits låst under skoltid och vakter har funnits på plats. Så ser det alltså också ut nu när vårterminen startar.

– Vi ska börja precis på samma sätt som vi slutade, med låsta dörrar, samma tider och vakter och så vidare. Sedan får vi diskutera igen, "hur känns det nu och vad är behovet nu och hur ska det se ut framåt", säger Birgitta Lundskog, skolområdeschef i Trollhättan.

Dessutom har man nu bestämt att skolan ska byggas om. Huvudentrén har fram till nu delats mellan skolan och flera andra verksamheter, bland annat ett bibliotek och ett medborgarkontor. Men nu har olika förslag tagits fram på hur man kan ändra på det, så att skolan får en egen entré och separeras från de andra verksamheterna.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, har man märkt att skolattacken i Trollhättan lett till diskussioner i många kommuner om säkerheten på skolorna.

SKL för nu en dialog med olika myndigheter kring det.

– Framför allt i det här fallet med Skolverket, hur man ska rekommendera huvudmännen att ha trygga och säkra skolor, berättar Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL. Han konstaterar att vi traditionellt i Sverige har haft väldigt öppna skolgårdar och öppna skolor.

– Och de flesta slits naturligtvis mellan att ha den här öppenheten som har skyddat oss väl, samtidigt som man inte är omedveten om vad som händer i omvärlden. Händelserna i Trollhättan har säkert fått många fler att titta på vad man kan göra, bland annat hur man skulle kunna säkra byggnaderna på ett annat sätt än tidigare.

Aster De La Caridad går i nian på Kronan i Trollhättan. Hon tycker att det är bra att man gör det svårare för obehöriga att komma in på hennes skola.

– Det känns bra att det inte finns någon obehörig som inte ska vara där. Utan det är lärare som man känner och elever som man vet vilka de är och man känner sig trygg när man tänker att "nu kommer inget att hända, nu kan jag jobba".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".