Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Lägre matpriser i världen

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 20.04
FN: Vi måste vara försiktiga
(1:54 min)
En lantbrukare står hukad vid en grönsaksodling strax utanför kubanska huvudstaden Havanna. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Matpriserna i världen sjönk rejält 2015. Det var fjärde året i rad enligt siffror från FN:s mat- och jordbruksorganisation, FAO.

– När priserna steg kraftigt för några år sedan var många oroliga, och det med rätta eftersom det blev svårare för fattiga människor att skaffa sig mat. Men samtidigt bringade de höga priserna investeringar till jordbruket, så de höga priserna var faktiskt bra för jordbrukets utveckling och dess förmåga att möta efterfrågan i framtiden, säger ekonomen Abdolreza Abbassian som arbetar på FAOs huvudkontor i Rom.

I övrigt är det svårt att dra några generella slutsatser av att de globala matpriserna sjönk med 19 procent 2015 menar Abdolreza Abbassian. Priserna mäts i dollar, och att många varor nu blivit billigare kommer sig således av att dollarn stigit i värde. Samtidigt är de internationella fraktkostnaderna nu osedvanligt låga på grund av det låga oljepriset.

Situationen varierar även kraftigt från land till land. Även om priserna sjunkit globalt sett så har de på många håll faktiskt stigit på grund av lokala och regionala faktorer såsom till exempel torka och valutaförändringar.

Även om låga priser generellt sett gynnar importörer och konsumenter kan de slå hårt mot producenterna som får mindre avkastning för sin skörd. Abdolreza Abbassian lyfter ett varningens finger för att de låga priserna kan innebära problem i framtiden.

– Vi måste vara försiktiga eftersom den nuvarande situationen avskräcker från investeringar i jordbruket. Risken att vi återvänder till högre priser och minskad tillgång är hög på grund av det osäkra läget rörande miljö- och klimatförändringarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".