Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor oroad för snabba beslut om flyktingkrisen

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 05.00
"Faran är att man tar förhastade beslut"
(1:54 min)
Professor Steven J Davis talar. Foto: Bosse Johansson/Instistutet för näringslivsforskning.
1 av 2
Professor Steven J Davis, inbjuden till Sverige av Institutet för näringslivsforskning. Foto: Bosse Johansson/IFN.
Steven J Davis och tre andra män. Foto: Bosse Johansson/Institutet för näringslivsforskning.
2 av 2
Från vänster Ulf Kristersson (M), Steven J Davis, John Hassler, professor och ordförande Finanspolitiska rådet, Max Elger, statssekreterare Finansdepartementet. Foto: Bosse Johansson/Institutet för näringslivsforskning.

Flyktingkrisen kan få politiker och andra beslutsfattare att ta förhastade och dåliga beslut. Det menar den amerikanske professorn Steven J Davis, som studerat bilden av flyktingkrisen i europeiska tidningar.

– Faran är att man tar förhastade beslut, eller snabbt genomför regeländringar, som senare får negativa konsekvenser.

Steven J Davis är professor i ekonomi vid Booth School of Business vid Universitet i Chicago. Han har bland annat forskat om hur osäkerhet kring ekonomisk politik och spelregler påverkar ekonomin.

Det har han gjort genom att skapa långa tidsserier baserat hur stor andel tidningsartiklar som handlar om ekonomisk osäkerhet.

Enligt hans analys minskade exempelvis de totala investeringarna i USA med sex procent efter finanskrisen, alltså sex procent enbart på grund av osäkerhet om ekonomisk politik och spelregler.

Nu har han använt samma metodik om flyktingkrisen, för Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA. Och det är kraftig uppgång i oron kring flyktingsituationen, enligt hans analys.

Risken är, enligt honom, att oron får politiker att fatta snabba beslut, som senare visar sig ha negativa konsekvenser, bland annat för ekonomin.

– Medborgarnas oro för flyktingkrisen kan göra att politiker och beslutsfattare känner sig tvungna att göra något. Det är ingen tvekan om att europeiska beslutsfattare känner ett tryck på att göra något, och man borde säkert också göra något.

Hur man i någon mån ska reglera antalet flyktingar som söker sig till ett visst land, och lösa frågor som boende, utbildning och inträde på arbetsmarknaden kommer att bli enormt viktiga frågor, menar Steven J Davis. Och det är viktigt att man fattar genomtänkta beslut.

Det handlar inte bara om att satsa pengar. Andra faktorer, som exempelvis lagar och regler på arbetsmarknaden, och även kanske förändrade lönenivåer är minst lika viktiga, enligt honom. Det finns länder runt om i världen där invandrare haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, bland annat på grund av regleringar, säger han.

– Det handlar om att skapa möjligheter till sysselsättning. Det handlar inte om att satsa pengar, utan det handlar om lagar och regler, inträdesbarriärer till vissa yrken, och även vilka löner som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".