Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stålindustrin under hårt tryck

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 14.49
"Man kommer se nedläggningar i Europa"
(2:23 min)
Stålarbetare Foto: Viktor Korotayev/AP
Foto: Viktor Korotayev/AP

Gårdagens sänkning av värdet på den kinesiska valutan yuan ökar trycket på stålindustrin. Det redan billiga kinesiska stålet blir ännu billigare och säljs till priser som vare sig Sverige eller resten av västeuropa kan konkurrera med. På sikt hotar det både lönsamhet och jobb.

– De kinesiska stålverken är statligt ägda, och de levererar stål med subventionerade priser med statligt stöd, under produktionskostnaden, säger Bo Erik Pers, VD på branschorganisationen Jernkontoret.

Man räknar med att det finns en överproduktion i Kina på 340 miljoner ton stål som nu säljs utomlands. Det är dubbelt så mycket som tillverkas i hela EU. Men det billiga kinastålet slår ojämnt mot den svenska stålindustrin. Hårdast drabbade är de som tillverkar och säljer stål av standardkvalité.

– SSAB har en stor andel som de levererar till sina hemmamarknader, och det är vanligt stål, och den delen är ju viktig för ett företag som SSAB. Då påverkas man väldigt mycket av att det kommer in billigt stål med statligt stöd från Kina.

Enligt branschorganisationen Eurofer har vart femte jobb inom den europeiska stålindustrin försvunnit sedan floden av billigt kinastål började att flöda in i EU. Med ett sänkt värde på yuanen så ökar trycket.

– Om yuanen faller mot dollarn så blir det ännu mer lönsamt för stålföretagen i Kina att exportera. Det är ju redan mycket lönsammare att sälja på världsmarknaden, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

På Svenska Jernkontoret menar man att det inte bara handlar om att få in pengar, utan att det är ett angrepp på stålindustrin i USA och Europa.

– ­Man kommer att minska produktionen. Man kommer helt enkelt att se nedläggningar i Europa, och jag tror att det är precis vad kineserna vill. Man flyttar strukturrationaliseringar utanför Kina, man ser till att det händer på andra ställen. Jag tror att man räknar från den kinesiska regeringens sida att detta är lönsamt på sikt, säger Bo Erik Pers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".