Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsministern tror på effekt av försvarssatsningen

Publicerat söndag 10 januari 2016 kl 14.45
"Man ger militären en omöjlig uppgift"
(1:53 min)
Peter Hultqvist. Foto: Pontus LundahlTT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Forskare anser att nya satsningar på försvaret riskerar att ätas upp av gamla ekonomiska synder. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) delar inte den bilden utan säger att försvarsbeslutet är taget i samförstånd med försvarsmakten.

– De pengar som vi tillför menar jag har en reell effekt. I alla fall är det den dialogen jag har med Försvarsmakten, säger Peter Hultqvist

I förra årets försvarsbeslut fick försvaret flera nya uppgifter. Som ökad undervattensspaning och en stridsgrupp på Gotland. För att klara de nya uppgifterna sköts 10,2 miljarder till. Men dessa pengar räcker inte, enligt forskaren Peter Nordlund vid totalförsvarets forskningsinstitut, eftersom Försvarsmakten redan innan var underfinansierad.

Försvarsminister Peter Hultqvist delar inte den uppfattningen och betonar att finansieringen har satts i samråd med Försvarsmakten, som inte uppgav att den var underfinansierat innan beslutet togs.

– För det första så föregicks det här beslutet utav en omfattande diskussion med försvarsmakten där de menade att de presenterade en nollställd ekonomi, där man hade täckt upp de håligheter som fanns, säger Peter Hultqvist.

Det här är också till stor del den bild som Försvarsmakten kommunicerat. Men Ekot har under hösten uppmärksammat problem inom försvaret och ett återkommande tema i samtalen med personer både i och utanför försvarsmakten är att det finns en obalans mellan just resurser och uppgifter.

Den tidigare ledamoten i försvarsutskottet Rolf K Nilsson (M) menar att den obalansen har sin rot i att försvarspolitiken under lång tid kännetecknats av önsketänkande och politiska kompromisser, både under den nuvarande och under den förra regeringen. Han tycker också att det verkar som om det senaste försvarsbeslutet tagits i samma anda.

– Det är ganska ohederligt att fatta ett sådant beslut. Det låter bra i de praktiska detaljerna, de praktiska saker som ska göras. Men när man inte sen ger de ekonomiska medlen för att förverkliga det, då är det ohederligt. Man ger militären en omöjlig uppgift.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".