Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberalerna: M:s krav bryter mot försvarsuppgörelsen

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 14.11
"Moderaternas önskemål en bekräftelse"
(1:16 min)
Från vänster Åsa Lindestam (S), vice ordförande i försvarsutskottet, Jakob Dalunde (MP), försvarsminister Peter Hultqvist (S), Hans Wallman (M), Daniel Bäckström (C) och Mikael Oscarsson (KD). Foto: Tomas Oneborg/TT.
I april presenterades försvarsuppgörelsen. Från vänster Åsa Lindestam (S), vice ordförande i försvarsutskottet, Jakob Dalunde (MP), försvarsminister Peter Hultqvist (S), Hans Wallman (M), Daniel Bäckström (C) och Mikael Oscarsson (KD). Foto: Tomas Oneborg/TT.

Moderaterna anser att säkerhetsläget försämrats så mycket att regeringen måste väcka liv i den vilande försvarsberedningen. Liberalerna, som hoppade av försvarsuppgörelsen med regeringen, tolkar Moderaternas krav som att M nu bryter med uppgörelsen.

– Man får ändå tolka Moderaternas besked som att man i praktiken ändå säger upp den försvarsuppgörelse som träffades i april, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för L.

Allan Widman talar då om den försvarsuppgörelse som regeringen slöt med M, C och KD i våras, och som Liberalerna ställde sig utanför.

– Vi har sett hur omvärldsläget fortsatt att försämras så vi har från Liberalernas sida sett att de resurstillskott som fanns i försvarsuppgörelsen skulle vara otillräckliga. Moderaternas önskemål är nu en bekräftelse för oss på detta.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson går inte lika långt som Allan Widman. Försvarsuppgörelsen från i våras ligger fast, säger han.

Men han poängterar samtidigt att man vill se en ny försvarsberedning, eftersom läget förändrats sedan uppgörelsen slöts.

– U-båtsjakten som vi hade förra hösten visar att vi har en för dålig förmåga när det gäller att jaga u-båtar. Sedan har vi personalförsörjningen där problemen är betydligt större än vad beredningen skrev.

– Men det är också på grund av Rysslands agerande i Syrien som visar att Ryssland har en större militär förmåga än vad beredningen bedömde.

Är försvarsbeslutet otillräckligt?

– Det var ett steg i rätt riktning, men det måste följas av fler steg, säger Mikael Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".