Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hultqvist om M:s krav: Inte aktuellt

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 15.29
"Vi ska verkställa det beslut vi har"
(1:14 min)
Delad bild: Peter Hultqvist och Anna Kinberg Batra. Foto: Tomas Oneborg/TT samt Lars Pehrson/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT samt Lars Pehrson/TT.

Moderaterna anser att säkerhetsläget försämrats och vill att regeringen skakar liv i den vilande försvarsberedningen. Men från regeringens sida får utspelet inget gehör.

– Det är inte aktuellt. Vi har ett relativt nytt försvarsbeslut och nu handlar det om att verkställa det, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Hultqvist menar att försvarsberedningen från 2014 konstaterade det försämrade läget, framför allt i närområdet och i förhållande till Ryssland. Beredningen står sig relativt väl även i dag, menar han.

– Vi kommer ändå inte att med en ny beredning kunna göra några snabba kast.

Det är inför den årliga konferensen Folk- och försvar som Moderaterna nu kräver att försvarsberedningen kallas in, som består av företrädare för samtliga riksdagspartier och har till uppgift att ta fram underlag för riksdagens försvarsbeslut.

Försvarsberedningen är just nu vilande och presenterade sin senaste rapport 2014, vilket är vad försvarsminister Peter Hultqvist alltså hänvisar till ovan.

Moderaternas krav välkomnas av Liberalerna som ser det som ett kvitto på deras inställning till den försvarsuppgörelse som slöts våren 2015, en uppgörelse man ställde sig utanför.

– Man får ändå tolka Moderaternas besked som att man i praktiken ändå säger upp den försvarsuppgörelse som träffades i april, sa Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för L till Ekot tidigare i dag.

Men försvarsminister Peter Hultqvist håller alltså fast vid regeringens plan att kalla till en ny försvarsberedning under 2017. Fram till dess kan oppositionen istället påverka det pågående arbetet kring säkerhetspolitiken, säger han.

– Men när statsministern inbjöd i augusti till överläggningar om en bredare säkerhetspolitisk strategi då var intresset från oppositionspartierna väldigt svalt, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Så nu jobbar regeringen med ett eget förslag. De kommer att kunna vara med och titta på den slutliga utformningen naturligtvis, men då i augusti var intresset från deras sida svalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".