Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler läkare på sjukhusen än på vårdcentraler

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 05.00
"Man måste göra en drastisk omfördelning"
(1:50 min)
Läkare undersöker patient. Foto: Bertil Ericson/TT.
Primärvården behöver mer resurser, anser utredare. Foto: Bertil Ericson/TT

Sverige har betydligt fler sjukhusläkare än grannländerna, och många landsting lägger alltför små resurser på primärvården. Det konstateras i utredningen om hur sjukvårdens resurser kan utnyttjas bättre, som den här veckan lämnas till regeringen.

En av dem som känt av pressen på primärvården är Saskia Bengtsson, distriktsläkare i Jönköping och specialist i allmänmedicin.

– Det största problemet för oss som jobbar som distriktsläkare är att vi inte har tid att ta hand om patienterna tillräckligt bra. Vi har inte tillräckligt med tider att erbjuda våra patienter och de tider vi har till varje patient är alldeles för korta, så vi hinner inte göra jobbet så bra som vi skulle vilja, säger Saskia Bengtsson.

Den här veckan presenterar resursutredningen för sjukvården sina resultat för regeringen och den digra luntan innehåller många förslag på hur svensk sjukvård ska kunna bli effektivare. Det handlar till exempel om att lägga större resurser på primärvården.

Den svenska vården presterar visserligen redan utmärkta resultat i jämförelse med liknande länder. Men trots att det finns betydligt fler läkare på svenska sjukhus än det till exempel gör i den norska och danska slutenvården, så är effektiviteten sämre.

Ett stort problem är att primärvården har för små resurser och för få läkare, medan det är gott om läkare på sjukhusen, säger utredaren Göran Stiernstedt:

– I den mån man har nya resurser måste man satsa mer på primärvården och man måste integrera primärvården och sjukhusvården i mycket större omfattning än man gör i dag.

Saskia Bengtsson, som själv tillfälligt lämnat primärvården på grund av den hårda belastningen, välkomnar förslagen både för personalens och patienternas skull.

–Jag tror det är absolut nödvändigt. Vi behöver ett systemskifte i synen på sluten- och öppenvård, och att man måste göra en ganska drastisk omfördelning. För primärvården är inte dimensionerad för att ta hand om allt man inte kan eller vill ta hand om på sjukhusen, säger Saskia Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".