Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen mörkade sexbrott på festival

Uppdaterat måndag 11 januari 2016 kl 01.42
Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 00.40
"Vi ska undersöka saken"
(2:08 min)
Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT.
We Are Sthlm
2 av 2
We Are Sthlm. Foto: Emma Svensson/We Are Sthlm

Polisen kände till att killgäng ofredade flickor på en stor ungdomsfestival i Stockholm två år i rad. Utåt berättade polisen att festivalen gått lugnt till, trots många anmälningar om sexuella trakasserier.

Det berättar Dagens Nyheter.

-– Polisen har verkligen vetat att det där har inträffat. Dessutom har polisen gjort, som jag kan uppfatta av den information jag har fått, ett ganska stort jobb där. Man har ju avvisat ett antal personer på grund av trakasserier mot kvinnor, säger Varg Gyllander, som är Stockholmspolisens presschef.

– Så problemet är nog inte polisarbetet utan att vi har misslyckats med att tala om att det har gjorts och att det här har skett, säger Varg Gyllander.

Stockholmspolisen sammanfattade festivalveckan We Are Stockholm i augusti så här: Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet.

Men i de interna rapporterna som Dagens Nyheter tagit del av framkommer en annan bild. Killgäng ofredade flickor, ett tiotal anmälningar om sexuella ofredanden kom in, polisen lyckades identifiera ett 50-tal misstänkta gärningsmän och under de fem festivaldagarna avlägnades cirka 200 unga män.

Festivalarrangörerna säger till DN att det alltid förekommit sexbrott på festivalerna, något som P3 Nyheter uppmärksammade i somras. Men från 2014 har det handlat om grupper av killar som tillsammans ofredar unga tjejer, säger arrangörerna.

I en intern promemoria från augusti skrev polisen: Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år.

Den och andra rapporter med liknande innebörd sändes till polischefer och Stockholmspolisens mediecenter. Men inget kom ut till allmänheten.

– Där är jag självkritisk som ansvarig i Stockholm, vi borde ha kommunicerat det. Jag vet faktiskt inte i dag varför det inte har skett, säger Varg Gyllander.

Peter Ågren, polisens kommenderingschef på festivalen, säger till DN att de utpekade männens utländska ursprung kan ha spelat in i att polisen legat lågt med att ta upp frågan offentligt. "Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna" säger Ågren till tidningen.

Nu lovar polisen att ta reda på vad som verkligen har hänt.

– I normalfallet så brukar ju polisen tala om när polisen gör något eller när stora händelser sker. Varför det är inte gjort i det här fallet, jag vet inte, jag ska undersöka det, säger Varg Gyllander, Stockholmspolisens presschef.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger till Expressen att han kommer att se till att det som skett utreds.

Inrikesminister Anders Ygeman välkomnar att rikspolischefen tänker utreda händelserna.

– Det är naturligtvis oacceptabelt om man förtiger information från polisens sida. VI ska gå till botten med det här och kartlägga vad som faktiskt har hänt, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".