Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arrangören anser att polisen gjort allt de kunnat

Uppdaterat måndag 11 januari 2016 kl 16.02
Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 11.00
Roger Ticoalu: Polisen är den myndighet som reagerat
(2:12 min)
Foto: TT.
Foto: TT.

Polisen gjorde en bra insats under ungdomsfestivalen We are Sthlm då unga flickor utsattes för ofredanden. Det menar arrangören som Ekot pratat med. Samtidigt är polisen i dag självkritisk.

Roger Ticoalu är arrangör för Stockholms stads evenemang We are Sthlm. Efter Dagens Nyheters granskning, menar han att det aldrig funnits något uppsåt att mörklägga någonting.

– Det har aldrig funnits någon som helst uppsåt från vår sida eller polisens att, mörka det här. Vi gick till och med ut i pressmeddelanden om att vi kommer att ha en extrainsats kring värdighetsarbete och kring sexuella ofredande inför 2015 års festival, säger Roger Ticoalu.

Polisen har sagt att de möjligtvis kommunicerade kring det här men att de ändå agerade. Vad är din bild av hur polisen agerade i kontakten med de här situationerna?

– Jag tycker att polisen är den myndighet som har reagerat. Så fort vi började påtala det här problemet 2014 började de jobba aktivt och stenhårt med den här frågan tillsammans med oss. Jag kan inte påstå att polisen någonstans gjort fel.

Att debatten blossar upp nu, har att göra med händelserna i Köln och i Helsingfors, menar han vidare.

– Nu rapporteras det från Köln, Helsingfors och andra städer och då blossar med all rätt debatten upp.

Nu vill Roger Ticoalu att det här ska leda till att gärningsmännen grips.

– Vad jag hoppas att det här ska leda till är att vi satsar ännu hårdare på att gripa gärningsmännen och få bukt med problemet. Det är det absolut viktigaste.

Polisen är i dag självkritisk - för att man inte gick ut och informerade om att ett stort antal unga kvinnor utsattes för sexuella trakasserier på en ungdomsfestival i Stockholm i somras.

Också Stefan Holgersson som är polisforskare vid Linköpings universitet är kritisk.

– Polisen ska redovisa att det här har hänt, man ska inte fundera på om man ska berätta att det har hänt, och det här är ju tyvärr en grej som återkommer och som min forskning visat på, säger Stefan Holgersson.

Det var under ungdomsfestivalen We are sthlm i somras som både arrangören och polisen uppmärksammade att unga tjejer utsattes för sexuella trakasserier av grupper av unga män.

I sin sammanfattning av festivalen konstaterade polisen att festivalen gått lugnt till. Varg Gyllander är Stockholmspolisens presschef och har under förmiddagen försökt ta reda på vad som hände i kommunikationen.

– Den kommunikatör som gjorde de här bedömningarna gjorde en ganska rimlig bedömning utifrån de rutiner vi har. Det var över 800 000 människor i Stockholm de här dagarna och det gjordes ett drygt 100-tal ingripanden, och rent objektivt, polisiärt så är det då en lugn tillställning, säger Varg Gyllander.

Sedan är det så att när det gäller de här ärendena och vad som hände så skulle vi ha gjort en annan bedömning. Det är viktigt och allvarligt att påpeka vad polisen gör och att man kan drabbas av det här.

Uppfattade då polisen det här tillräckligt mycket som den allvarliga situation det var, att unga tjejer utsattes för det här?

– Ja, det skulle jag säga att polisen verkligen gjorde. Det är därför man också från 2014 haft så stora resurser för 2015. Man har haft volontärer och arrangören har arbetat för att informera unga människor på plats, framför allt kvinnor, säger Varg Gyllander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".