Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhetstjänsten i Norge vill stoppa terrorismen tidigt

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 03.25
"Resten av samhället måste ta ansvar"
(2:21 min)
Kvinna framför blå bakgrund
Benedicte Bjørnland, chef för den norska säkerhetstjänsten PST. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Den norska säkerhetstjänsten, PST, bedömer att risken för terrorattentat i Norge har minskat den senaste tiden. I oktober beskrev man hotet som "möjlig" istället för "sannolik".  Nu vill man att civilsamhället tar ett större ansvar i att bekämpa terrorism.

I en intervju med Ekot från på den årliga konferensen Folk och Försvar säger PSTs chef Benedicte Bjørnland att en av de viktigaste åtgärderna för att motverka terrorism - paradoxalt nog - ligger långt utanför PSTs verksamhetsområde.

– Om en person blir föremål för vår verksamhet så har det redan gått långt och personen är redan radikaliserad. Så det vi har understrukit är att resten av samhället måste ta ansvar, säger hon.

Det är kommunerna och civilsamhället som tidigare måste ingripa tycker Bjørnland.

– Särskilt skolorna och närpolisen. Att de förstår problemet, att de vet vad de ska titta efter och att de jobbar på individnivå.

Enligt en utredning som gjorts av PST finns det flera gemensamma nämnare bland de som åkt till Mellanöstern och anslutit sig till extremistiska grupper. De är marginaliserade, saknar högre utbildning, de är arbetslösa och ibland kriminella. Och de sakerna ligger långt utanför PSTs verksamhetsområde förklarar hon.

– Man har inte lyckats med integrationen i de fallen. Det är sårbara ungdomar som glider in i en radikaliseringsprocess som slutar i Syrien och Irak.

Enligt PST har 90 personer rest från Norge för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien och Irak. Men den senaste tiden har risken för terrorattentat minskat enligt PST, bland annat på grund att flera nyckelpersoner har dödats i Syrien och att andra har fängslats.

Benedicte Bjørnland vågar inte lova att trenden kommer hålla i sig. Hotet från högerextrema grupper ökar, bland annat på grund av att hat sprids på olika forum mot de människor som nu söker skydd i Europa och Norge. Situationen kan också snabbt förändras, oavsett om det gäller högerextremt eller islamistiskt våld.

– Vi ser en försiktigt minskad risk nu. Men det kan bli snabba brott. Små händelser kan trigga att vi blir föremål för exempelvis extrema islamister, säger Benedicte Bjørnland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".