Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor känner sig fortfarande mindre trygga än män

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 12.49
NTU: Boende i flerfamiljshem känner sig mindre trygga
(1:41 min)
Bild på Brå-logga och skugga på person i gränd
Skugga av en man i tunnel. Foto: Hasse Holmberg / TT

Kvinnor känner sig fortsatt mindre trygga än män. Trygghetskänslan hos kvinnor är oförändrad sedan 2010.

Det framgår av Brottsförebyggande rådets (Brå) Nationella trygghetsundersökning (NTU) som publiceras i dag.

Ute en sen kväll svarar 25 procent av kvinnorna att de känner sig otrygga. Hos männen svarar att de känner sig otrygga.

– Ungefär 25 procent av kvinnorna känner otrygghet en sen kväll i sitt bostadsområde, medan männen bara ligger på ungefär sju procent, säger Thomas Hvitfeldt, biträdande enhetschef på Brottförebyggande rådet.

Thomas Hvitfeldt berättar också att trygghetsnivåerna i stort legat still sedan 2010 men samtidigt så upplever bägge könen att de känner sig tryggare  idag än för tio år sedan.

Undersökningen gjordes innan den senaste tidens rapportering om sexuella trakasserier så om de påverkar folks trygghetskänsla går inte att säga.

Ser man tillbaka i tiden verkar heller inte den typen av enskilda händelser påverka känslan av trygghet i någon större bemärkelse, berättar Thomas Hvitfeldt som hänvisar till tidigare uppmärksammade våldsdåd i Göteborg och Malmö.

Av undersökningen framgår också att det finns skillnader mellan de som bor i flerfamiljshus och de som bor i småhus. Boende i flerfamiljshem känner sig mindre trygga än de som bor i småhus, även om man kan se en ökning i oron för bostadsinbrott bland de som bor i småhus.

I förra årets undersökning lyfte Brå fram det höga förtroendet för rättsväsendet och det har enligt Thomas Hvitfeldt inte avtagit.

– Med den här undersökningen uppmäter vi det högsta förtroendet för rättsväsendet sedan vi inledde de här undersökningarna 2006, säger Thomas Hvitfeldt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".