Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om taxifärder över Öresundsbron kan vara brott

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 04.48
Åklagaren: Föraren måste kontrollera om personen har rätt att resa in i Sverige
(2:32 min)
Foto: Andreas Hillergren/TT, P4 Malmöhus
Foto: Andreas Hillergren/TT, P4 Malmöhus

Två taxichaufförer misstänks för människosmuggling efter att ha gripits vid gränskontrollen på den svenska sidan av Öresundsbron. Men det behöver inte vara olagligt att köra en utländsk medborgare till en svensk gränskontroll.

– Att köra någon till en gräns där det finns en id-kontroll är inte ett brott. Det är inte människosmuggling, säger advokat Tomas Fridh som bland annat verkar som offentligt biträde hos Migrationsverket och i migrationsdomstolarna. Det är det bara om man kör någon in i Sverige där det inte finns någon id-kontroll som det är ett brott.

Så om man vill undvika id-kontrollen vid Kastrup kan man ta en taxi till gränsen?

– Det är vad jag säger till taxichaufförer och andra att göra.

Sedan id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark infördes har frågan om flyktingar nu kommer försöka ta sig till Sverige, med bland annat taxi över Öresundsbron, blivit aktuell och två taxichaufförer har alltså gripits. Fallen utreds av åklagare.

Men advokat Thomas Fridh menar alltså att det finns stöd i en vägledande dom från Högsta domstolen för att det är lagligt, att utan vinstsyfte köra förbi gränsen som är mitt på bron och sedan stanna direkt vid gränskontrollen.
För en taxichaufför gäller det att visa att man bara tagit betalt som en vanlig körning och att det inte handlar om någon organiserad verksamhet.

Kammaråklagare Linda Rasmussen i Malmö, som har hand om det ena taxiärendet som nu utreds, håller inte med. Hon hänvisar till samma paragraf i utlänningslagen som Tomas Fridh gör men kommer till en annan slutsats.

– Det kan alltså räcka att ta någon till gränsen så kan ändå bli skyldig till människosmuggling.

Men för att taxichauffören ska göra sig skyldig till brott måste det bevisas att han känt till att passageraren inte hade tillstånd att komma in i Sverige, eller struntat i att reda på det. Och då räcker det inte med att säga att man frågat efter en id-handling som de danska taxibolagen ålägger sina chaufförer att göra, menar hon.

– Har personen ett pass måste man kontrollera om det finns en stämpel eller ett visum eller någon annan handling som gör att personen faktiskt har rätt att resa in i Sverige. Det är ett antal kontrollfrågor som behöver ställas.

Men advokaten Tomas Fridh anser att det inte finns någon rättslig grund för det.

– När man numera kör någon som inte pratar svenska eller danska behöver man kanske fråga om de har rätt att åka in i Sverige. Men jag kan inte se i annan lagstiftning eller praxis att det finns högre krav än så på en taxichaufför. Jag tycker att man lägger över en utredningsskyldighet på taxichaufförerna. I kriminalrätten tycker jag inte att det finns någon utredningsskyldighet för taxichaufförer, säger advokat Tomas Fridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".