Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-möte om Polen i dag

Uppdaterat onsdag 13 januari 2016 kl 07.36
Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 06.00
"PiS ljuger inte"
(2:42 min)
Två kvinnor blir intervjuade på en gata.
Pensionärerna Bogna och Janina i Warszawa, anhängare till regeringspartiet PiS, intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Marcin Przasnek

I dag håller EU-kommissionen möte om den politiska utvecklingen i Polen där regeringen fått massiv kritik bland annat för sina nya medielagar.

Även i Polen fortsätter protesterna mot regeringen. Men regeringspartiet PiS och dess anhängare slår tillbaka och kallar kritiken för anti-polska attacker.

– Vår nya regering är katolska patrioter, därför röstade vi på dem, säger pensionärerna Bogna och Janina, som under hösten och vintern deltagit i demonstrationer till stöd för Polens regeringsparti Lag och Rättvisa (PiS) och landets president Andzjej Duda.

Bogna, Janina och andra PiS-anhängare anser att den massiva proteströrelse som nu växer i Polen och kritiken från omvärlden är orkestrerade av Polens tidigare regering.

– De tål bara inte att de förlorade valet. Och det är de som står för hotet mot den polska demokratin. Inte vi, säger Bogna. Vi har hört att de delar ut pengar till människor för att delta i de regeringskritiska demonstrationerna.

De skarpa uttalanden som EU-politiker gjort om utvecklingen i Polen den senaste tiden har gjort relationerna allt mer ansträngda. Inte minst relationerna mellan Polen och Tyskland, eftersom det ofta har varit just tyska politiker som uttalat sig.

Som Europaparlamentets ordförande Martin Schulz som strax före jul liknade PiS maktövertagande vid en statskupp och senare har sagt att de för "en Putin-liknande politik", syftandes på de inskränkningar som gjorts i pressfriheten och försöken att stoppa eller försvåra för kritiskt granskande instanser, till exempel Polens författningsdomstol.

PiS-regeringen kallar i sin tur kritiken för anti-polska påhopp och den polska utrikesministern kallade häromdagen till sig Tysklands ambassadör för att uttrycka sitt missnöje. Han sa efter mötet att han bjudit in de tyska politikerna "observera den polska demokratin på nära håll".

EU-kommissionen väntas efter onsdagens möte föreslå en granskning av de senaste kontroversiella lagändringarna i Polen, i synnerhet PiS-regeringens hantering av författningsdomstolen, för att se hur de rimmar med EU-lagstiftning och principer om rättsstaten.

Som mest skulle någon form av sanktion kunna införas där Polen exempelvis kunde förlora sin rösträtt i EU:s ministerråd. Men PiS-regeringen hoppas på stöd, inte minst från sina grannländer i östra Europa, Ungern, Tjeckien och Slovakien, och ländernas ledare har hållit särskilda möten under den gångna veckan.

Att lämna EU är inte ett alternativ för Polen, inte ens för EU-kritiska PiS-anhängare.

– Polen ska vara med i EU. Men vi måste nu peka på de problem som finns, så som premiärminister Cameron i Storbritannien också gör. EU ska inte finnas till för sig självt utan för sina medborgare, säger pensionären Bogna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".