Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övergreppen i fokus i partiledardebatten

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 12.36
"Ska straffas och straffas hårt"
(2:47 min)
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

I riksdagen hålls i dag årets första partiledardebatt. De uppmärksammade övergreppen i samband med en festival i Kungsträdgården i Stockholm hamnade snabbt i fokus.

– I Sverige ska vi aldrig kompromissa med jämställdhet, trygghet eller något så självklart som att du ska kunna ut med dina vänner utan att någon tafsar eller förgriper sig på dig, sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

– Om det oacceptabla ändå sker ska den som gör det straffas – och straffas hårt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menade att invandring spelade roll för det som hänt.

– Min uppfattning är att kultur har betydelse. Normer, värderingar och attityder har betydelse och styr människors beteenden, sa Jimmie Åkesson, som passade på att rikta en fråga till statsminister Stefan Löfven:

– Har kultur betydelse, Stefan Löfven?

Men statsminister Stefan Löfven ville inte prata om kultur som någon orsak till händelsen utan om straff.

– Jag känner en mycket stark vrede över att kvinnor och flickor överhuvudtaget ska behöva utsättas för detta. Då är det samhällets plikt att stå upp för de offren, oavsett vem det är som gör det. Oavsett om den är född i Sverige eller precis har kommit till vårt land. Brott ska beivras och de skyldiga ska lagföras.

Den stora gruppen asylsökande förra året spelade också roll i debatten där flera pekade på att utbildning, arbetsmarknad och bostadssituationen måste förbättras.

Regeringen föreslog tidigare i dag samtal med den borgerliga oppositionen om bostadspolitiken, bland annat om beskattning, detaljplaner och hårdare krav på kommunerna att bygga. Liberalernas ledare Jan Björklund ville få med hur hyrorna sätts.

– Vi behöver tillåta friare hyressättning när det gäller nyproduktion. Planhushållningen känns igen, herr statsminister, ingen plan, ingen hållning och inga hus.

Men den vägen vill inte Stefan Löfven gå.

– När vi har brist och har fri hyressättning, då vet vi var hyrorna åker – de åker upp.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson som vikarierade för Annie Lööf menade att regeringen inte gör tillräckligt för att nyanlända ska få arbete. Satsning på utbildning och validering av betyg räcker inte.

– Från Centerpartiets sida är vi helt övertygade om att den arbetsmarknad som vi har i Sverige måste reformeras från grunden. Vi behöver flexiblare lagstiftning, vi behöver lägre kostnader för att kunna anställa, fler ingångsjobb till inledningsvis lägre ingångslöner.

Men statsministern höll inte med om att sänka löner är vägen framåt för Sverige.

– I den stund du sänker lönen för en liten grupp så räcker det inte, det kommer att drabba en långt större del av arbetsmarknaden, sa Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".