Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-kommissionen granskar Polen

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 13.16
Frans Timmermans: Vill inte ha konfrontation
(1:54 min)
Polens premiärminister Beata Szydlo bredvid Elzbieta Witek från det regerande partiet Lag och rättvisa. Foto: Czarek Sokolowski/TT
Polens premiärminister Beata Szydlo bredvid Elzbieta Witek från det regerande partiet Lag och rättvisa. Foto: Czarek Sokolowski/TT

EU-kommissionen inleder en preliminär granskning om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar.

EU-kommissionen inleder en preliminär granskning av om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar, uppger kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Granskningen gäller i första hand den nya regeringens agerande gentemot landets författningsdomstol. Granskningen är en process som inledningsvis består av "dialog" mellan Bryssel och Warszawa, men som längre fram kan leda till varningar, rekommendationer och i sista hand sanktioner i form av exempelvis indragen rösträtt i EU-sammanhang.

EU-kommissionen kommer också att samarbeta med Europarådet som just nu, på Polens egen begäran, genomför en liknande granskning.

Susanne Palme, EU-reporter på Sveriges Radio säger att steget till sanktioner är väldigt långt.

– Det är många steg dit och EU betonar att man vill föra en dialog, lösa det här och inte anklaga den Polska regeringen. Men det är klart att om Polen inte vill samarbeta så kommer man ju så småningom fram till att man kanske måste diskutera sanktioner, säger hon. 

Parallellt finns även en stark oro kring deras syn på den statliga radion och television som hastigt fått nya chefer. Statsminister Stefan Löfven tycker att EU:s beslut är befogat eftersom Polens beslut begränsar demokratin och yttrandefriheten. 

– Just medielagen är den andra punkten som EU-kommissionen har kritiserat men där agerar man inte nu. Idag sa Timmermans att han är bekymrad över situationen men att EU vidtar inte några åtgärder där, säger Susanne Palme. 

Det här är första gången som EU aktiverar den så kallade rättsstatsmekanismen. Den innebär att EU-kommissionen efter en granskning kan komma med en formell rekommendation till ett land som bryter mot EU.s grundläggande värderingar. Vilket alltså i slutändan, om ett land inte lyder, kan leda till sanktioner.

Enligt artikel sju i EU:s grundlag kan EU beröva ett land som bryter mot EU:s grundläggande värderingar rösträtten i ministerrådet. Men det kräver enhällighet, alltså att alla EU-länder är överens, och Ungern har redan gjort klart att man inte kommer gå med på att straffa Polen.

Fortsättningen blir närmast nästa möte som hålls i mitten av mars då man ska diskutera de svaren man fått från Polen och om man då väljer att gå vidare med en rekommendation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".