Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

På valturné med republikanernas Ted Cruz

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 12.31
”Cruzin' to Caucus"
(6:49 min)
Människor på valmöte. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
1 av 6
Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Man och kvinna pratar. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Människor på valmöte. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Människor med plakat. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Delstaten Iowa i USA är först ut att rösta om vem som ska bli deras presidentkandidat – där går man till vallokalerna den första februari. Fastighetsmagnaten Donald Trump ligger fortfarande långt före de andra i opinionen, men Ted Cruz, senator från Texas knappar in, och i Iowa leder han. Korrespondent Inger Arenander följde med Ted Cruz på valturné.

Den kontroversielle senatorn sätter en ära i att vara impopulär bland andra makthavare i Washington och framställer sig själv som en outsider.

Politics - politik - det är en sammansättning av två ord, poly, många och tics, blodsugande parasiter. Skämtet går alltid hem och Ted Cruz drar det om inte i predikstolen, så stående framför träkorset i Praise Community Church i Mason City, Iowa. Det är jordbruksglesbygd och fullt hus.

I snögloppet utanför står turnébussen, svart med röda bokstäver ”Cruzin to Caucus”. Cruz är på rundtur i delstaten, 36 kommuner på sex dagar.

– USA vaknar upp, säger Cruz till folk som har kommit från när och fjärran. Män i keps och mossgrön fleecetröja mot kylan, snyggt klädda kvinnor och nyfikna ungdomar som ska rösta för första gången.

Geena Haas är en del av gräsrotsrörelsen. Hon lotsar vänligt alla som kommit att lämna uppgifter så att de ska kunna kontaktas senare. Hon tycker att Ted Cruz har svaret på det mesta.

– Han är mot abort, han tycker att staten är för stor, han kan ge oss vår frihet tillbaka, säger Geena Haas.

Ted Cruz är ledigt klädd i jeans och rutig skjorta. Han framställer sig som folkets man mot överheten.

– I Washington föraktar de mig, säger han till publiken, som han genomgående kallar "patrioter", de står inte ut med mig för att jag för er talan.

Lite senare under dagen skryter Cruz med att även den egna partiledningen tycker illa om honom.

– Det finns skäl till att vi måste ha en foodtaster, säger Cruz - alltså någon som kontrollerar att maten inte är förgiftad.

En av Ted Cruz mest seniora partikamrater i senaten har kallat honom wacko-bird, knäppgök. Det hängde bland annat ihop med att Ted Cruz satte käppar i hjulen för den federala budgeten med resultatet att myndigheter och staten förlorade miljontals dollar. Det var en markering av att Ted Cruz anser att staten är för stor och gör av med för mycket pengar. 

Steve Pirki i Mason tycker att Cruz gjorde helt rätt. 

– Våra valda representanter bryr sig inte om folket. De bryr sig bara om sig själva, tycker han.

Ted Cruz slår an bland republikaner i Iowa. För dem är religionen central, som för senatorn. Han talar ofta i bibliska bilder, som när han beskriver vad han ska uträtta redan den första dagen som president.

– Jag ska sudda ut alla illegala beslut som presidenten fattat, säger Ted Cruz, och lovar värna den religiösa friheten, som han tolkar som rätt att bryta mot lagen av religiösa skäl. Jag ska riva upp Iranavtalet, fortsätter han, och flytta den amerikanska ambassaden i Israel till Jerusalem.

Joanne Kappmeyer och hennes man Alan gillar Cruz budskap. Joanne uppskattar att han är mot abort utan undantag och att han tycker att äktenskap ska vara mellan man och kvinna. Det behövs det mer av kristna värderingar, tycker hon.

– Det är vad jag har bett för, en god gudfruktig man i Vita Huset, säger Joanne Kappmeyer.

Maken Alan uppskattar Ted Cruz förslag till hur terrororganisationen IS ska bekämpas.

Cruz kallar USA:s nuvarande bombningar mot IS för photo-ops, fototillfällen, och vill ha en bombmatta mot IS över Irak och Syrien mot IS.

– Vi måste stoppa dem därborta, annars kommer de hit och då kan det som hände i San Bernadino hända här, säger Alan Kappmeyer och syftar på ett terrorattentat i Kalifornien där fjorton människor dödades.

Ted Cruz lovar att IS ska besegras och krossas om han vinner valet. ”You have my word on it”, det har du mitt ord på, säger han till en krigsveteran som stoppar honom utanför ett kafé i Charles City.

Där finns också en liten protestgrupp som trotsar de allt kyligare vindarna och dånet från Cruz kampanjbuss som går på tomgång vid alla kampanjstopp i väntan på senatorn.

– Cruz är ynklig, ropar de protesterande.

De gillar inte hans skattepolitik - platt skatt på 10 procent för alla och 16 procent för företag - och att han vill slopa ett statligt stöd för etanol som är viktigt för Iowas bönder.

Ted Cruz nej till höjda minimilöner och påståendet att en miljon skulle förlora jobbet om lönerna var högre än 8-10 dollar i timmen, retar dem också. David Patterson säger att Cruz har helt fel.

– Det har visats om och om igen att han har fel och ändå fortsätter han att säga det. Inne på kaféet säger Ted Cruz att hans döttrar får stryk, smisk, om de ljuger. Själv far han med osanning i en annan fråga som är viktig för Iowabor - rätten att bära vapen, som senatorn falskeligen hävdar att president Obama vill ta bort. Cruz är mot ökad kontroll av vapenköpare.

Stuart Parr, som lyssnar i Osage tycker tvärtom att ökad kontroll vore bra, men konstaterar att det inte är en valvinnare i Iowa.

– Om du antyder här att du vill ta vapnen från folk, då kommer de resa sig och revoltera, säger han.

 

 


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".