Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandling om hyror i Göteborg kraschade

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 14.00
"Husägarna agerar oansvarigt"
(1:34 min)
Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.


Hyresförhandlingarna för samtliga privata hyresrätter i Göteborg har kraschat. Det handlar om över 43 000 lägenheter. Fastighetsägarna lämnade förhandlingarna vid lunchtid och vd Rudolf Antoni uppmanar fastighetsägare i hela landet att följa efter. Det är dags att ändra i hela hyresregleringen, säger han.

Hyresgästföreningen kallar agerandet för ansvarslöst.

– Vi har en situation med ett förhandlingssystem som gör att man från fastighetsägarsidan knyter handen i fickan år efter år och gnisslar tänder utan att vi kommer någon vart. Då måste man ställa sig frågan: Om vi inte gör det nu, när ska vi göra det då, och om vi inte gör det, vem ska göra det då, säger Rudolf Antoni.

– Stridsfrågan i Göteborg gäller hur stor hyreshöjning som är rimlig för i år. Dagens strandade förhandlingar innebär att över 43 000 hyresgäster i staden tills vidare får leva i ovisshet om hur stor deras hyra blir. Det blir nu hyresnämnden som får fastställa årets hyra för varje lägenhet.

Men det handlar alltså inte bara om hyresnivån. Rudolf Antoni vill också påverka de samtal om bostadspolitik som regeringen har kallat oppositionen till.

– Vi vill med den här strandningen också skicka en tydlig signal om att det system som vi har idag, med kollektiva hyresförhandlingar och en hårt reglerad hyresmarknad, inte fungerar.

Ska man se detta som en uppmaning till andra fastighetsägarorganisationer att göra likadant?

– Absolut, säger Rudolf Antoni.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren har aldrig varit med om att husägarna velat göra politik av hyresförhandlingarna. Och han är upprörd.

– Fastighetsägarna har ett stort ansvar. Det är dem vi möter när vi ska förhandla om hyrorna, det är många hyresgäster som kan bli lidande av att förhandlingarna drar ut på tiden. Att då göra ett politiskt utspel av den här karaktären är faktiskt oansvarigt. Förhandlingarna och politik hör inte ihop.

Hur sannolikt är det att fastighetsägare i andra delar av landet följer efter Göteborg?

– Jag bedömer det inte som sannolikt, säger Erik Elmgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".