Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Danmarks utlänningslagar får skarp kritik av Europarådet

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 09.41
" Förslagen står inte i proportion till syftet"
(1:46 min)
Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter kritiserar  Danmark för de striktare utlänningslagar som folketinget planerar där Foto: Petros Karadjias och Lars Krabbe / AFP
Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter kritiserar Danmark för de striktare utlänningslagar som folketinget planerar där Foto: Petros Karadjias och Lars Krabbe / AFP

Europarådet riktar skarp kritik mot Danmark för de striktare utlänningslagar som planeras där.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muižnieks säger att Danmark riskerar att kränka asylsökandes mänskliga rättigheter.

– Danmarks föreslagna förändringar riskerar att försätta Danmark i konflikt med de skyldigheter de har enligt Europakonventionen, säger Nils Muižnieks.

Han syftar på den breda uppgörelse med en rad åtstramningar inom migrationspolitiken som nu behandlas i danska Folketinget. Han tillägger att det vore ett stort misstag av danska Folketinget att låta åtstramningarna gå genom.

Danmark har stramat åt sin asylpolitik flera gånger de senaste åren, och i ett brev till den danska migrationsministern Inger Stöjberg radar Nils Muižnieks upp punkt efter punkt i den senaste uppgörelsen som han menar riskerar bryta mot de asylsökandes mänskliga rättigheter.

Familjeåterförening för asylsökande ska bli svårare, liksom permanenta uppehållstillstånd. Dessutom kommer tiden för tillfälliga tillstånd kraftigt förkortas. 

Det mest uppmärksammade förslaget är att danska myndigheter ska kunna beslagta pengar och värdesaker från asylsökande för att betala för deras uppehälle. Ett förslag som väckt stor uppmärksamhet runt om i världen, och som FN:s flyktingorgan UNHCR kritiserade Danmark för så sent som i förra veckan.

Just det förslaget har danska regeringen tvingats att mildra, efter att den politiska uppgörelsen höll på att spricka. Beloppsgränsen asylsökande får behålla är nu högre och det ska inte längre vara möjligt att beslagta värdesaker med affektionsvärde.

Men Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muižnieks är inte nöjd. Förslaget står inte i proportion till syftet, menar han och pekar på att det dessutom kan leda till att de asylsökande blir socialt utslagna och betydligt svårare att integrera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".