Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter korruptionshärvan: Sverige ger på nytt bistånd till Zambia

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 11.43
"Har sannolikt kostat människoliv att biståndet stoppades"
(2:22 min)
Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Zambias hälsominister Dr Joseph Kasonde och Sveriges ambassadör Henrik Cederin under invigningen av det nya hälsoprogrammet i Lusaka . Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

För första gången sedan det upptäcktes att mångmiljonbelopp försvunnit i korruption inom Zambias hälsoministerium för sex år sedan, har Sverige nu lanserat ett nytt hälsostöd till landet på drygt 400 miljoner kronor. Det har sannolikt kostat människoliv att biståndet stoppades, säger Zambias hälsominister Joseph Kasonde intervjuad av vår globala hälsokorrespondent på plats.

– Det har antagits, och jag anser att det är troligt att det här gett avbrott i hälsovården i landet vilket fått negativa följder, säger Dr Joseph Kasonde.

Det var en visselblåsare inom zambiska hälsodepartementet som 2009 avslöjade att runt 50 miljoner kronor försvunnit i korruption, varav sju miljoner var svenska skattekronor som Zambia senare betalade tillbaka.

En chef dömdes nyligen till två års fängelse, men har överklagat. Många personer fick sparken på den zambiska myndigheten och fallet bidrog också till att Sidas generaldirektör tvingades avgå eftersom myndigheten inte själva upptäckt att pengar försvunnit.

Sverige frös genast utbetalningar liksom Kanada, Nederländerna och FN-organisationer som drabbats, men har senare betalat ut pengar till frivilligorganisationer istället.

Enligt medicintidskriften the Lancets beräkningar kan det handla om upp mot en halv miljard svenska biståndskronor som Zambia gick miste om. Enligt Sida är summan mindre än så, men man kan inte exakt precisera.

Det nya stödet från Sverige på drygt 400 miljoner kronor under fyra år ska särskilt gå till att stärka mödra- och barnhälsa på landsbygden i söder och öster.

Sveriges ambassadör i Zambia, Henrik Cederin, säger att målet är att pengarna ska rädda livet på 600 mödrar i samband med förlossning och att 10 000 fler barn ska överleva sin femårsdag tack vare fler utbildade sköterskor, vaccinationer och näringstillskott.

– Det är en viktig dag som vi väntat på, sa Sveriges Zambiaambassadör under invigningsceremonin i huvudstaden Lusaka av det nya biståndsprogrammet.

– Vi vill ju kunna vara med och bidra till en bättre hälso- och sjukvård i Zambia och för att kunna göra det så inser vi att vi måste arbeta med den zambiska staten. Hälsoministeriet här i Zambia har under senare år gjort tydliga förbättringar vad gäller sin interna kontroll och antikorruptionsarbete och vi känner oss nu trygga med att vi kan gå igång med det här stödet, fortsätter ambassadör Henrik Cederin.

Sverige är först ut att återuppta hälsobiståndet till Zambiska staten, men Storbritannien har lovat följa efter. Sverige har varit en av de största givarnationerna till Zambia i mer än 50 år nu, och Zambias hälsominister Dr Joseph Kasonde konstaterade under sitt tacktal att våra respektive länder är gamla vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".