Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvaret undantas i förslag om släckskumregler

Publicerat lördag 16 januari 2016 kl 15.00
Försvaret undantas i förslag om släckskumsregler
(2:01 min)
Brandman släcker eld med brandskum
Bilden är en genrebild. Foto: TT

Högfluorerade brandsläckskum bör bara få användas när det går att samla upp skummet efteråt och förstöra det.


Ett villkor som effektivt begränsar risken, enligt Kemikalieinspektionen som utrett saken åt regeringen.

Det kan vara nästintill omöjligt att samla upp skummet efter en husbrand, menar Inger Cederberg, projektledare vid Kemikalieinspektionen.

–Ta till exempel att du har en husbrand eller så, det är ju i stort sett omöjligt att samla upp skummet. Då ska man inte heller använda den här typen av skum, säger inspektionens projektledare Inger Cederberg.

– Tittar man på fasta anläggningar, som petroleumindustrin, då har man många gånger en invallning, så man kan samla upp och ta hand om det och skicka det för destruktion.

Efter upptäckten att rester av brandsläckskum har förorenat mark och vatten på flera platser i Sverige, har Kemikalieinspektionen utrett åt regeringen  hur miljöriskerna med de giftiga högfluorerade ämnena ska kunna minska i framtiden.

Fluorföreningen PFOS, som tidigare använts i släckskum, är förbjuden.

Men man vet inte tillräckligt om riskerna med de fluorföreningar som används istället. Genom att sätta upp villkor att släckskummet ska samlas upp och förstöras efter brand, vill Kemikalieinspektionen kraftigt begränsa användningen från första januari 2017.

I flera fall, däribland i Kallinge i Blekinge, är det från Försvarets anläggningar och brandövningsplatser som föroreningarna spritts till miljön.

Men Kemikalienspektionen föreslår några undantag från uppsamlingskravet och vill tillåta att släckskum ändå ska kunna användas till sjöss, vid vätskebränder och vid Försvarets brandutbildning.

Enligt Inger Cederberg finns det behovet vid en flygflottilj i Sverige.

– Försvaret säger att det ska vara förknippat med väldigt stora kostnader för uppsamling och att man har höga krav på sig att säkerställa piloternas säkerhet för att kunna använda de militära flygplanen och därför behöver man använda den här typen av släckmedel tills man har hittat ett alternativ.

Men det betyder att ni vill inte begränsa användningen vid de ställen där det faktiskt varit värst skador, nämligen vid militära flygflottiljer och deras övningsplatser?

– Som vi ser i dag så kom vi tyvärr inte ända fram med den här begränsningen, utan att det finns några undantag. Men vi föreslår att regeringen gör en översyn år 2019 och då kan undantagen komma att försvinna, säger Inger Cederberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".