Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Präster är sjukast av alla

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 14.09
"Förväntas vara vara tillgängliga hela tiden"
(1:32 min)
Foto: Gerald Herbert/ AP/ TT
1 av 4
Foto: Gerald Herbert/ AP/ TT
Foto: Kyrkans Akademikerförbund
2 av 4
Carina Nilsson intervjuas av Sveriges Radios reporter Thomas Heldmark. Foto: Kyrkans Akademikerförbund
Foto: Kyrkans Akademikerförbund
3 av 4
Vibeke Hammarström är kanslichef på Kyrkans Akademikerförbund. Foto: Kyrkans Akademikerförbund
Foto: Kyrkans Akademikerförbund
4 av 4
Carina Nilsson är kyrkoherde i Lidingö församling. Foto: Kyrkans Akademikerförbund

Prästyrket är Sveriges farligaste yrke när det gäller stress och depression som leder till sjukskrivning. Särskilt drabbade är kvinnliga präster. Men nu ska nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket se till att problemen åtgärdas. 

– Präster arbetar för mycket, de arbetar på sin lediga tid, de har också ett yrke där de arbetar med utsatta personer. Det är just de tre faktorer som lyfts fram av arbetsmiljöverket i de nya riktlinjer som börjar gälla i år, säger Vibeke Hammarström som är kanslichef på  Kyrkans Akademikerförbund. 

Prästyrket toppar år efter år listan över riskyrken för psykosocial ohälsa. Undersökningar visar att många präster nästan aldrig är riktigt lediga.

Men nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket understryker behovet av återhämtning.

– Församlingsmedlemmar, chefer, kyrkoråd, kollegor förväntar sig att präster ska vara tillgängliga. Och många präster ställer upp på det, säger Vibeke Hammarström.

Carina Nilsson är kyrkoherde i Lidingö församling.

– Det är ett väldigt roligt arbete att vara präst. Men det finns en kultur sedan väldigt länge att alltid vara tillgänglig och en förväntan att kyrkan ska alltid finnas. Det går inte, ingen människa kan vara tillgänglig jämt, säger Carina Nilsson.

Kyrkans Akademikerförbund driver kravet på en så kallad tillgänglighetspolicy i församlingarna som tydligt stadgar att prästerna inte ska vara tillgängliga under ledighet.

– Här anser vi att arbetsgivaren bör tydliggöra att det är inte okej att du arbetar när du är ledig. stäng av telefonen, vi klarar oss - kom tillbaka när du är utvilad och har haft din ledighet, säger Vibeke Hammarström.

Anna von Malmborg som företräder Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation avvisar inte kravet helt.

– Jag tycker det är viktigt att skapa tydlighet när och var man ska vara tillgänglig och det kan göras i en tillgänglighetspolicy, säger Anna von Malmborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".