Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Finns en rädsla att Iran kommer att öka sin oljeexport kraftigt"

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 18.39
Troligt att den inhemska ekonomin växer kraftigt
(2:20 min)
Kristian Åström och iranskt oljeraffenanderi
Foto: AP. Sveriges Radio.

Priset på olja har gått ned med tio procent de senaste veckorna. Nedgången har skett från en redan mycket låg nivå. Nu när sanktionerna tas bort finns en rädsla för att Iran kommer att öka sin oljeexport kraftigt.

Irans representant i oljekartellen OPEC säger att Iran kommer att öka sin export och på sikt fördubbla den. Men frågan är om det är realistiskt.

På medellång sikt, ett par år, så är det mycket troligt. Iran har världens fjärde största oljereserver och har tidigare producerat tre gånger mer olja än i dag. Men det krävs stora investeringar för att byta ut utrustning och optimera utvinningen i gamla fält som håller på att sina. Därtill kommer investeringar i nya fält.

Så vad kommer att hända nu? Iran har stora lager som finns bunkrade på oljetankrar som ligger utanför landets kust. Den oljan kommer att portioneras ut på marknaden, och kommer troligtvis att bidra till ytterligare prispress. Sedan är frågan hur stor efterfrågan är på just tung olja, som det handlar om. Tung olja används företrädelsevis till produktion av diesel, och efterfrågan på diesel i Asien har sjunkit med Kinas relativa ekonomiska avkylning. Oljan letar sig därför till en europeiska marknaden.

Irans ledare är fast beslutna att öka oljeproduktionen, eftersom det är landets främsta tillgång. Enligt Internationella Valutafonden beräknas tillväxten i Iran bli mellan fem och sex procent årligen de närmsta åren. Det är en hög tillväxt men det är en tillväxt som är nästan helt beroende av en ökad oljeproduktion.

I november höll iranierna en stor konferens i Teheran för utländska oljebolag. Intresset från omvärlden är enormt, men hur stora investeringarna blir och till vilka villkor återstår att se.

Om utländska investeringar letar sig i en stor omfattning till Iran och regeringen lyckas bemästra de ekonomiska utmaningarna, är det mycket troligt att den inhemska ekonomin växter kraftigt, och då ökar också den inhemska konsumtionen av bensin och diesel.

Inte minst lär privatbilismen skjuta i höjden. Det innebär i sin tur att det kanske inte blir så mycket mer olja över till världen, trots ökad produktion. Iranierna konsumerar den själva, och därmed blir det inte samma pristryck. Men detta är spekulationer som vi får svar på först om kanske två till tre år. Oljepriset lär innan dess ha påverkas av andra faktorer som vi i dag inte känner till.

OPEC beslutade i december 2014 att överge sin tidigare strategi att anpassa produktionen för att hålla oljepriset vid en viss nivå. Nu skulle kartellen i stället bevaka sin marknadsandel. Det innebar att de fortsatte att producera i samma takt som tidigare, tom ökade sin produktion, för att slå ut skifferolja som produceras i USA. Den oljan är dyrare att producera, och OPEC skulle skrämma investerare.

Hittills har strategin misslyckats, men OPEC har inte kunnat enas om produktionsminskningar, utan i stället producerar nu alla länder som är beroende av oljeinkomster, så mycket som möjligt för att kompensera för intäkter på grund av det låga priset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".