Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättsläget är oklart kring ensamkommande barn som är gifta

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 11.45
Kommunerna: Det är väl inte helt tydligt
(2:11 min)
Händer med ringar. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Under hösten har det kommit fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. Socialtjänsten ska bedöma om barnet ska separeras från sin make eller maka – men i flera kommuner tycker socialtjänsten att rättsläget är oklart.

Sedan 1 juli 2014 är det förbjudet med barnäktenskap i Sverige.

Den nya lagen erkänner inte heller utländska barnäktenskap om det inte finns synnerliga skäl.

Barn som är gifta när de kommer till Sverige betraktas därför som ensamkommande barn då maken eller makan inte anses vara vårdnadshavare.

Men en rundringning som Ekot har gjort till de sex kommuner som under hösten varit ankomstkommuner för flest ensamkommande barn visar att barnen ofta får bo ihop med den de är gifta med om de fyllt 15 år och själva vill det.

– Det finns ju inget som säger att man absolut ska omhänderta för att då göra separationen. Det kanske finns förtydligande man kan göra för att det då alltid ska gå till på det sättet, säger Liselotte Tronders, som är biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm.

Men kommunerna gör olika.

I Göteborg tolkar man den nya lagen som att barnen alltid ska separeras.

Therese Sammels är ansvarig för mottagandet av ensamkommande barn i Göteborg.

– Det är utifrån gällande lagstiftning i Sverige så för oss är det självklart att göra så.

I Malmö, som har haft störst genomströmning av ensamkommande asylsökande under hösten, tycker Annelie Larsson som är förvaltningsdirektör att rättsläget är osäkert.

– Det är väl inte helt tydligt och det visar ju sig i det faktum att vi gör olika. Vi behöver ju absolut diskutera vidare och få mer kunskap om hur vi ska agera framöver, säger hon. 

Men Socialstyrelsen ser inga problem med att kommunerna gör olika eftersom socialtjänsten ska göra individuella bedömningar.

Lagen reglerar inte heller om man ska få bo ihop eller inte, säger Katrin Westlund som är jurist på Socialstyrelsen.

– Enligt lagen finns det inget som hindrar det. Lagen säger att socialnämnden ska utreda det enskilda barnets behov och se vad just det här barnet behöver och det handlar det också om hur kontexten ser ut. Vilken placeringsform kan man hitta och hur kan man se till att det här barnet får en trygg och bra placering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".