Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Matens pris

Branschen: Vi kan bli bättre

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 12.55
Flera reaktioner på Ekots granskning om onyttiga grönsaker
(2:21 min)
Vinteraqusch och taggiga växter. Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.
Vintersquash som smakar som sötpotatis och kardborrerot som liknar kronärtskocka i smaken två av de grönsaker som inte går att få tag på i handeln. Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.

Det kommer reaktioner på granskningen som visar att de nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra butiker i dag inte är lika nyttiga som de var förr. Dessutom innehåller de mindre av ämnen som skyddar oss mot olika sjukdomar.

I grönsaker finns ämnen, fytokemikalier, som ingår i plantornas immunförsvar. Forskning visar att när vi äter grönsaker hjälper de även oss och skyddar mot många dödliga sjukdomar.

Men många av de grönsaker du hittar i grönsaksdisken har förädlats för att växa snabbt och ge stora skördar och då har många av de här fytokemikalierna försvunnit.

– Jag skulle önska att det var de bättre som såldes. Sedan är det ju väldigt svårt att påverka. Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat. Fokus har varit avkastning och hållbarhet, säger Irene Mattisson nutritionist på Livsmedelsverket.

Marie Olsson är professor i växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Om man tittar på ett och samma växtslag, på broccoli eller olika typer av bär, så kan man nog räkna med att man har ett par hundra procent skillnad mellan de som är högst och lägst, säger hon. 

Det är ju väldigt stora skillnader?

– Ja, det är det.

Men behöver vi mer av de här ämnena då får vi inte i oss tillräckligt idag?

– Om man ser på de här medicinska undersökningarna när man jämför de som äter mycket och lite frukt och grönt och då ser man att de som äter mycket har en bättre hälsa och om man då tror att basen till det här åtminstone delvis är att man får i sig mer av de här ämnena så skulle det förmodligen innebära positiva effekter för folkhälsan om man kunde öka dem.

Affärskedjorna har hittills inte prioriterat att efterfråga de nyttigaste sorterna.

– Det skulle unna vara en förbättringspotential som vi borde titta över vissa sorter vet vi att de har lite högre lykopen och så där, säger Daniel Månsson chef för frukt och grönt på Axfood som driver kedjorna Willys och Hemköp.

Tror du konsumenterna känner till att det kan vara så stora variationer mellan sorter att det spelar roll vad vi väljer?

– Generellt sett tror jag inte det.

Vems ansvar är det framförallt att se till att de grönsakerna vi konsumenter köper är de nyttigaste så att det inte är så att de blir mindre och mindre nyttiga för att man prioriterar hög avkastning?

– Det var en svår fråga. Vi är väl absolut delaktiga i det här och vi får väl titta på hur vi ska jobba med det här framöver.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".