Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppgifter: Åkesson involverad i omstritt avtal

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 13.52
3,7 miljoner kronor till Erik Almqvist bolag
(1:22 min)
 Sverigedemokraterna håller sina Landsdagar i Lund. Jimmie Åkesson håller ett inledningsanförande. Foto Björn Lindgren / TT /
Partiledaren Jimmie Åkesson var med och utformade det omstridda avtalet vid Erik Almqvist avgång. Foto Björn Lindgren / TT /

I morgon börjar rättegången mot riksdagsledamot Martin Kinnunen (SD) som misstänks för grova ekobrott, där ett avtal med SD-avhopparen Erik Almqvist är centralt. Enligt Expressen var partiledaren Jimmie Åkesson involverad i det omstridda avtalet.

Julen 2012 lämnade Erik Almqvist uppdraget som riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, som en följd av avslöjandena om att han uttalat sig rasistiskt, sexistiskt och beväpnat sig med järnrör i centrala Stockholm.

Expressen publicerar idag mejl från flera parti-toppar, där de i samband med Erik Almqvist avhopp resonerar om ett avtal.

Avtalet bör vara luddigt och innebära tystnadsplikt för Almqvist. Ett skenavtal, skriver en person i mejl som Expressen publicerar.

Partiledaren Jimmie Åkesson var delaktig i arbetet med avtalet, och mejlar även själv ett utkast, enligt Expressen.

Dagen efter Åkessons mejl skickar partiet pressmeddelande om Almqvists avhopp.

Avtalet ledde till att drygt 3,7 miljoner kronor fördes över till Erik Almqvist bolag. En summa som motsvarade den riksdagslön han skulle fått om han inte avgått.

Transaktionen gick från Sverigedemokraterna till Erik Almqvist via partiets två bolag Blåsippan och Samtid & Framtid.

I samband med avtalet avgick styrelsen för Samtid & Framtid, och Martin Kinnunen, riksdagsledamot, tog över bolaget som ensam ledamot.

En av de avgående ledamöterna har i förhör sagt att upplägget verkade konstigt och liknande en muta.

Avtalet är en viktig del i det åtal som Ekobrottsmyndigheten väckt mot Martin Kinnunen, samt en före detta partikassör.

Åklagare Jakob Holmberg, som inte tar upp Jimmie Åkessons mejl i sin bevisning, säger till Ekot att han bland annat utrett om pengarna till Erik Almqvist ska betraktas som ett avgångsvederlag eller lön för arbete, vilket påverkar hur skatten ska betalas.

Enligt åklagaren har Samtid & Framtid deklarerat felaktigt, vilket riskerade att undanhålla nära en miljon kronor i skatt. Bolaget ska även ha gjort bokföring i efterhand och använt osanna fakturor.

"Jag tycker att det är uppenbart av förundersökningsprotokollet att uppsåt och grov oaktsamhet saknas för de här åtalspunkterna", skriver Martin Kinnunen i ett textmeddelande till Ekot.

Sverigedemokraterna har, genom partiets presschef, erbjudits att kommentera Expressens uppgifter om Jimmie Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".