Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Agenda 2030: Konsumentmakt och havsfrågor i regeringens fokus

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 20.15
"Får det nationella ansvaret"
(3:07 min)
Civilminister Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

I dag lanserar regeringen sina planer för hur FN:s nya utvecklingsmål, Agenda 2030, ska förverkligas. Regeringen tillsätter en nationell delegation för att tankar om hållbar konsumtion och produktion ska genomsyra alla samhällsområden.

Civilminister Ardalan Shekarabi ansvarar för arbetet med hållbarhetsmålen inom Sverige.

– Delegationen får det nationella ansvaret jobba med implementeringen. Det handlar om att ta fram handlingsplan och identifiera vilka åtgärder som måste vidtas av regering, av kommuner, landsting och andra delar av samhället, säger Ardalan Shekarabi.

– Men det handlar också om att bilda opinion och sprida kunskap så att medborgare engagerar sig i ännu större utsträckning och använder den makt vi har som konsumenter.

Agenda 2030 omfattar 17 mål för hållbarhet och fattigdomsbekämpning. De ersätter FN:s tidigare åtta millenniemål, som främst handlade om fattiga länder, medan utvecklingsmålen gäller för alla.

Flera av målen är inriktade på miljöfrågor och på klimat, men det finns även mål om minskad ojämlikhet, god hälsa, anständiga arbetsvillkor och fred.

Vad räknar Ardalan Shekarabi med ska hända rent konkret de närmaste åren?

– För att nämna ett exempel så kan vi faktiskt använda offentlig upphandling som verktyg för att främja en hållbar utveckling. Det arbetet har vi satt i gång.

– Vi kommer inom kort att anta en nationell strategi, som sedan kommer att användas av statliga myndigheter när man köper varor och tjänster, så att man beaktar de perspektiv som handlar om social och miljömässig hållbarhet, säger Ardalan Shekarabi.

Ett annat av FN-målen gäller havsfrågor, där Sverige tillsammans med Fiji och andra ö-nationer ska leda det internationella samarbetet.

Biståndsminister Isabella Lövin välkomnar det.

– Det är frågor som på sätt och vis är herrelösa inom FN-systemet. Det handlar om miljöförstöring, om fiske och också om rättvisefrågor och rättsliga frågor.

– Inga av dem finns i ett FN-organ. Så det är väldigt viktigt att man får ett stöd för ett genomförande av de här gränsöverskridande problemen, säger Isabella Lövin.

Om 15 år ska målen i Agenda 2030 vara genomförda - men det finns många svårigheter att lösa. Isabella Lövin ger raskt exempel på vad hon ser som den största utmaningen.

– Krig och konflikter, mål 16, en fredlig värld. Om vi inte löser det, då kommer vi inte att kunna se om 15 år att vi har utbildning för alla eller jämställdhet mellan könen eller ens rent vatten eller mat till alla.

Civilminister Ardalan Shekarabi ser rent politiska hinder på hemmaplan för hållbarhetsfrågorna.

– Vi har allt högre konfliktnivå i svensk politik. En stor utmaning är att se till att vi jobbar tillsammans, över partigränserna. Och vi är i de flesta fall överens om de här målen. Så nu gäller det att hitta samarbetsområden, där vi både på nationell nivå, men också på lokal och regional nivå samverkar över partigränserna för att nå dessa resultat.

Ser du något område i Agendamålen där det är särskilt svårt nå den här nationella samverkan?

– Jag tror att vi har en hel del utmaningar i flera områden, inte minst vad gäller arbetet med att minska ojämlikheten i vårt samhälle, svarar han.

– Vi har stora utmaningar där att få människor i arbete och se till att fler får egen försörjning och goda villkor för dem som arbetar.

– Här har vi akuta utmaningar, inte minst mot bakgrund mot flyktingkrisen, som har varit under det senaste året, avslutar Ardalan Shekarabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".