Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mild kritik mot polischefer för registrering av romer

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 16.46
Chefsjurist: Nu får det vara bokslut
(1:39 min)
Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Två höga polischefer i Skåne får mild kritik för sitt ansvar för bristerna i det register med över 4 000 romer som upprättades inom Skånepolisen. Det är sannolikt den sista prövningen som görs av det personliga ansvaret för bristerna i registret.

– Vi kommer inte att vidta någon ytterligare utredning på det sättet vi nu har gjort. Nu får det vara lite bokslut i och med detta, säger Lotta Gustavson, chefsjurist på polisen och vice ordförande i polisens personalansvarsnämnd. 

Beslutet gäller två höga chefer inom Skånepolisen: Stefan Sintéus, tidigare chef för länskriminalen, idag polismästare i Malmö och Hans Nordin, tidigare biträdande länspolismästare som idag är anställd på polisens rättsavdelning. 

Ingen av dem får något disciplinstraff, men istället ringa kritik på två punkter vardera. För Stefan Sintéus gäller det att syftet med det så kallade Kringresanderegistret var alldeles för brett.

Hans Nordin, som var tillförordnad länspolischef under några månader 2013 får kritik för att det var otydligt vem som skulle se till att polisdatalagen följdes, till exempel att notera vilka av de registrerade som var misstänka för brott och inte, vilket inte gjordes. 

I våras kritiserade Justitieombudsmannen Skånepolisen. JO ansåg att organisationen var otydlig och att det förklarade att ett register som JO ansåg blivit ett släktregister över romer och som bröt mot polisdatalagen kunde upprättas. 

Efter kritiken anmäldes den tidigare länspolismästaren i Skåne Eva Årestad Radner till Statens Ansvarsnämnd. Ärendet lades dock ner eftersom det var preskriberat. Även i prövningen i polisens personalansvarsnämnd har preskription gjort att man inte prövat flera av punkterna som gällde Stefan Sintéus ansvar. 

– Då har vi den här tvååriga preskriptionstiden i Lagen om offentlig anställning som vi har att ta hänsyn till, säger Lotta Gustavson. 

Är det för kort tid tycker du?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att det är en ganska väl avvägd preskriptionsregel. 

Tidigare har även en brottsutredning gjorts, men lagts ner. I den misstänktes två poliser i Lund, där registret upprättades, för tjänstefel. Något åtal väcktes dock aldrig eftersom åklagaren ansåg att det inte var möjligt att klarlägga ansvarsförhållandena. 

Justitiekanslern har beslutat att alla som finns med i registret har rätt till ett skadestånd på 5 000 kronor vardera. Hittills har över 2 800 begärt ersättning, vilket alltså kostat staten över 14 miljoner kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".