Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunals krog ska granskas

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 19.10
Medger felaktigheter
(1:53 min)
Exteriörbild Kommunals restaurang Metropol Palais. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT.

Uppgifter i media har gjort gällande att det från Kommunals krog på Sveavägen i Stockholm fraktats iväg alkoholdrycker till en annan lokal där det inte finns ett serveringstillstånd. Tillståndsenheten i Stockholms stad har nu beslutat att påbörja en utredning.

– Vi öppnar ett så kallat ingripandeärende. Lyran HB får ju bara servera alkohol i den lokalen som de har på sitt serveringstillstånd och om de levererat till någon annan så är det väldigt allvarligt. Det får de inte göra, det får bara partihandlare göra, eller Systembolaget. Och om den som de levererat till också sålt, utan att ha ett serveringstillstånd, så är det också jätteallvarligt, säger Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten hos Stockholms stad.

Stockholms stads tillståndsenhet har startat en utredning mot handelsbolaget Lyran som driver restaurang på Sveavägen i Stockholm. Utredningen har startats efter att det förekommit olika uppgifter i media om att alkoholdrycker har fraktats från serveringslokalen till en annan lokal där det inte finns något serveringstillstånd.

Bolaget Lyran HB ägs av Svenska kommunalarbetareförbundet och av Kommunal i Stockholms län. Tillståndsenhetens utredning kan sluta med en avskrivning, erinran, varning eller med återkallelse av serveringstillståndet.

Om någon polisanmälan upprättats är i nuläget oklart. Chefen på tillståndsenheten säger att man inte kommer att göra en polisanmälan, att detta inte är kommunens uppgift.

Kommunal skriver själva på sin hemsida att det har förekommit alkoholservering utan erforderligt tillstånd och att detta ska åtgärdas omedelbart. Meddelandet är undertecknats av Anders Bergström, förbundskassören som i förra veckan avgick från sin post.

– Självklart ska det åtgärdas omedelbart, men när vi startar ingripandeärende så tittar vi tre år tillbaka på hur man betalat skatter och hur man skött sin servering. För vår del är det viktigt att de ändrar sitt beteende, men vi bedömer det gamla beteendet när vi gör vårt ärende, säger Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".