Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken riskerar kritik för inflationsprognoser

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 02.46
"Riksbanken har haft svårighet att fånga inflationen"
(2:28 min)
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT.

Idag presenteras den granskning som har gjorts av hur Riksbanken skötte sin verksamhet under åren 2010 till 2014. Experter tror att Riksbanken kan komma att få en del kritik, bland annat för sina inflationsprognoser.

– För det är ju som så att Riksbanken har haft svårighet att fånga inflationen. Det här är ju Riksbankens paradgren, Riksbanken måste vara duktig på att göra inflationsprognoser, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Att göra prognoser är en viktig del av en centralbanks verksamhet. Det är utifrån dom man drar upp riktlinjerna för sin penningpolitik och det påverkar ju också vilka ekonomiska beslut som andra aktörer fattar. Dom senaste åren har Riksbanken ofta överskattat inflationen och tvingats ändra sina förutsägelser för när reporäntan ska ändras.

Granskningen av Riksbanken är beställd av riksdagens finansutskott och har gjorts av före detta chefen för den brittiska centralbanken Mervyn King och den amerikanske ekonomiprofessorn Marvin Goodfriend.

Arbetsgivarorganisationen Almegas chefsekonom Lena Hagman tror att granskarna också kommer att slå ner på att Riksbanken tog lång tid på sig att börja sänka reporäntan när inflationen inte ville ta fart:

– Jag hoppas att de får lite kritik för att jag tillhör de som tyckte de kom för sent med ränktesänkningarna. De satte inte inflationsmålet först, utan det var det här med hushållens skuldsättning, ökade skulder och för att motverka den så höll de räntan kvar på en högre nivå för länge, säger Lena Hagman.

Men sommaren 2014 bytte Riksbanken fot och fokuserar nu enbart på inflationsmålet och har förutom kraftiga räntesänkningar vidtagit andra åtgärder. Robert Bergqvist tror att granskarna kan tycka att Riksbanken gått lite väl långt i sin iver att få upp inflationen.

– Skulle kunna tänka mig att man säger att nu påverkas svensk ekonomi och global ekonomi av strukturella faktorer och då måste Riksbanken ha lite mera is i magen. Att tolerera att det tar tid att återvända till inflationsmålet, att riksbanken är för ivrig att nå inflationsmålet, säger han.

Ett agerande som diskuterats och kritiserats är att Riksbanken 2010 bara något år efter finanskrisen kraftigt började höja reporäntan när andra centralbanker låg kvar på en rekordlåg styrränta. Men Lena Hagman tror inte att det kommer att leda till kritik från granskarna.

– Nej, det tror jag inte. Svensk ekonomi skilde sig och 2010 återhämtade den sig väldigt snabbt efter finanskrisen och då var det inhemsk efterfrågan som gick så starkt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".