Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förundersökning om Wallströms lägenhet

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 11.00
Åklagare: Beslutet fattat efter medierapportering
(1:25 min)
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Riksenheten mot korruption har beslutat inleda en förundersökning angående lägenhetsaffären med utrikesminister Margot Wallström.

– Det handlar om en ryggmärgskänsla och det krävs inte särskilt mycket, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Bakgrunden är Aftonbladets granskning av fackförbundet kommunal. 

Vid granskningen framkom det att Margot Wallström fått en lägenhet av Kommunal efter att hon tillträtt som utrikesminister.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten ska en förundersökning inledas om "det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats". 

Med anledning av uppgifterna har Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, beslutat att inleda en förundersökning om "givande respektive tagande av muta för att utreda om brott har begåtts". 

Det finns i nuläget ingen misstänkt, enligt överåklagare Alf Johansson.

– Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt, säger han till TT.

Det är både de senaste dagarnas uppgifter i medierna och anmälningar från allmänheten som fått åklagaren att agera.

– Det handlar om en ryggmärgskänsla och det krävs inte särskilt mycket, säger Alf Johansson.

"Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb", meddelar utrikesminister Margot Wallström kort i ett skriftligt uttalande.

Ingen i ledningen för Kommunal vill svara på frågor om beskedet från åklagaren, men fackförbundet lämnar ett kort uttalande där även de välkomnar en förundersökning och meddelar att de kommer att bistå fullt ut i åklagarens utredning.

Enligt grundlagsexperten Magnus Isberg finns det inget i vare sig regeringsformen eller riksdagsordningen som säger att ett statsråd måste kliva av för att en förundersökning inletts. Någon praxis finns inte heller på området.

– Det handlar om brott begånget i tjänsten och det här ligger ju vid sidan av det. Sen är ju en förundersökning inte så förfärligt allvarligt, även om det naturligtvis inte är så bra för statsrådet. Men jag har svårt att tro att det här skulle leda fram till åtal, säger Isberg till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".