Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis skickade intima mejl till brottsdrabbade kvinnor

Publicerat fredag 22 januari 2016 kl 06.00
"Det är delvis olämpligt innehåll, med anspelningar på olika saker"
(3:08 min)
En hand på en datormus och en dataskärm. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

En polis har i flera års tid skickat hundratals intima mejl till olika kvinnor. Kvinnorna hade anmält andra poliser för brott och ärendena hanterades på mannens avdelning. Ekot har tagit del av e-postmeddelanden som mannen skickat till en av kvinnorna.

"Vill du kan du börja med armhävningar. Du (...) kommer att känna att fästpunkterna för dina bröst får sig en riktig genomkörare."

"Med ditt utseende klär du säkert i indiskt mode."

"Ja ja, är man snygg så är man."

Det här var några exempel på vad polismannen skriver till en kvinna som anmält poliser för brott, det vill säga en kvinna som är ett potentiellt brottsoffer. Anmälningarna har genom åren hanterats på mannens arbetsplats, enheten för Särskilda Utredningar, internutredningsenheten, och mannen har i flera år varit samordnare för samtliga fall som kommit in till enheten.

Kvinnan som får de här mejlen är själv med på tonen i meddelandena, som kan betecknas som flörtig.

"Det är bara för att du är så vacker."

"Du kanske skulle behöva mig som coach?"

Konversationen har pågått i minst fem år, kan Ekot i dag avslöja, men mannens arbetsgivare har inte känt till hans agerande tidigare, utan lade märke till det först förra året. Då anmäldes han till polisens ansvarsnämnd för att bara under 2015 ha skrivit minst 800 privata och intima mejl till fyra olika kvinnor som anmält poliser för brott. Polismannen är nu omplacerad.

– Det är framförallt omfattningen av den mejlkonversation som skett under arbetstid. Det är att det just är personer som har anmält brott eller som är brottsoffer. Och så också innehållet, där det är delvis olämpligt innehåll, med anspelningar på olika saker, säger Ebba Sverner Arvill, chef på avdelningen för Särskilda Utredningar.

Vid ett annat tillfälle hjälper polismannen även en av kvinnorna att kontrollera om hon är misstänkt för något brott och om hon förekommer i någon polisutredning som utpekad. Det är osäkert om han verkligen gjorde detta, eller om han bara skriver det till henne. Men misstankarna om det får nu hans förra chef att reagera.

– Det är svårt att se i den här konversationen vad som har hänt. Det som du påstår nu är ju naturligtvis en sak som vi får titta på, säger Ebba Sverne Arvill.

För tre år sedan avslöjade Ekot hur en åklagare på Riksenheten för polismål i flera e-postmeddelanden till en kvinna som anmält poliser försökte få henne att dra tillbaka anmälningarna. Dessutom hånade han och förlöjligade henne samt skickade obscena bilder via e-post. Den åklagaren omplacerades också.

Polismannen som nu är aktuell säger till Ekot att han i efterhand ångrar sitt agerande.

– Det är möjligt att jag var obetänksam. Men inget har varit mot någon av de inblandades vilja och jag har inte gjort något brottsligt. Allt har skett i samförstånd. Mitt mejlande har heller inte påverkat pågående ärenden och inte heller skadat polisen, säger han.

Polismannen är inte misstänkt för något brott, men Ebba Sverne Arvill menar att agerandet är olämpligt, speciellt i den roll han haft på enheten.

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Jag har varit chef i ett år bara och kan inte svara för tiden dessförinnan. Men det är bara att beklaga, säger Chefen på avdelningen för Särskilda Utredningar, Ebba Sverne Arvill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".