Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Zikavirus: Ingen svensk avrådan från resor till Brasilien

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 15.00
Zikavirus: Ingen svensk avrådan
(1:41 min)
Mygga som suger blod. Foto: Andre Penner/TT.
Foto: Andre Penner/TT.

Efter uppgifter om att det farliga Zika-viruset sprids i Sydamerika avråder Brasiliens hälsomyndighet gravida kvinnor från att resa till drabbade områden. Viruset kan orsaka allvarliga fosterskador. USA följer Brasiliens rekommendation, men svenska myndigheter gör inte samma bedömning.

– Nej, hittills är nog USA ensamma om det, men vi följer självklart situationen noga, säger Anders Wallensten som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Men vi bedömer att det är väldigt få turister som drabbats av den här sjukdomen över huvud taget. Det är ju en sjukdom som man kan skydda sig mot genom att skydda sig mot myggor, säger Anders Wallensten.

Rådet till oroliga blivande mödrar på väg till Brasilien är att kontakta mödravården och tillsammans göra en bedömning om riskerna i vissa områden. 

Viruset som sprids med myggor, finns sen länge i tropikerna och har nu kommit till Sydamerika. Eftersom människor där inte hunnit bli immuna mot smittan i lika hög grad, sprids den lättare.

I Brasilien har sen i oktober omkring 3 500 barn fötts med mikrocefali, för små hjärnor. Det i sin tur leder till synskador, förlamning eller utvecklingsstörningar. Det är en stor ökning av antalet fall mot tidigare.

Men även om detta sker samtidigt som Zika-viruset sprids alltmer, är orsaken till missbildningarna inte klarlagd, säger Anders Wallensten.

– Orsakssambandet är inte helt klarlagt. Det kan eventuellt orsakas av något helt annat, så att det bara är ett tidsmässigt samband.

I Sverige har hittills upptäckts en smittad person.

– Vi har haft ett fall rapporterat hittills, en turist som varit i Brasilien.

Vad hände med den turisten?

– Det har säkert gått bra, för de allra flesta är det här en mild sjukdom, jämfört med till exempel denguefeber och liknande, säger Anders Wallensten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".