Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinnunen nekar till brott

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 17.18
Åklagare: Har inte skött sina åtaganden
(1:58 min)
Thomas Olsson, advokat, tillsammans med SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen vars rättegång inleds Södertörns tingsrätt i dag. Fälls han för grovt skatte- och bokföringsbrott kan straffet bli fängelse. Foto: Marcus Ericsson/TT
Thomas Olsson, advokat, tillsammans med SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen vars rättegång inleds Södertörns tingsrätt i dag. Fälls han för grovt skatte- och bokföringsbrott kan straffet bli fängelse. Foto: Marcus Ericsson/TT

I dag började rättegången mot Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Han är åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott - men nekar till anklagelserna. 

När den så kallade järnrörsskandalen avslöjades 2012 lämnade Erik Almquist sin riksdagsplats för Sverigedemokraterna. 

Partiet tecknade istället ett avtal med Almquist, där hans bolag mottog 3,7 miljoner kronor för mediekonsultation åt Sverigedemokraterna. 

Transaktionen skedde genom ett aktiebolag, där Martin Kinnunen var ensam ledamot. 

I dagens förhör försökte åklagare Jakob Holmberg reda ut hur mycket Kinnunen förstod av sitt uppdrag. 

– Jag kan inte säga att jag hade stenkoll på alla lagar och regler som rör bolagsstyrelser, svarade Kinnunen.

Tog du reda på något av det innan du sa ja till uppdraget?

– Jag är en ganska allmänbildad person och har ganska bred kunskap om mycket, så jag kände mig inte helt tappad bakom flötet när det kommer till aktiebolag. 

Enligt Jakob Holmberg är Martin Kinnunen ansvarig för felaktig moms- och inkomstskatt i bolaget. 

Det gjorde inte heller någon bokföring under flera år, enligt åklagaren. 

– Brotten har uppstått eftersom varken den enskilda styrelseledamoten eller bokföraren har skött de åtaganden de är skyldiga till enligt lag, säger han. 

Martin Kinnunens försvarare Thomas Olsson lägger skulden på en tidigare partikassör som är medåtalad för att som konsult ha hjälpt till med ekobrotten. 

– Han har inte haft någon del i den hanteringen av bolagets angelägenheter som har lett till att det har uppkommit vissa brister. Han har ju organiserat verksamheten på ett sådant sätt att ansvaret för bokföring och deklaration har legat på en konsult, säger han. 

Martin Kinnunen är sedan 2014 riksdagsledamot och så här resonerar han om sin framtid vid en fällande dom.

– Det är väl någonting man får titta på i ett senare fall. Min utgångspunkt är att man inte kommer fälla mig för något brott, säger han.

– 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".