Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad pessimism bland världens företagsledare

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 02.00
PWC-chef: Bara 27 procent tror på starkare ekonomi
(1:46 min)
Man i slips och mörk kostym gör gest mot kameran
Dennis Nally är chef för konsultjätten PWC. Foto: Michel Euler/TT

Enligt den årliga rapporten från konsultjätten Price Waterhouse Cooper (PWC) ser världens företagare allt mörkare på den ekonomiska framtiden.

– Bara en dryg fjärdedel, 27 procent av de företagsledare vi intervjuat tror på en starkare världsekonomi, säger PWC-chefen Dennis Nally.

Nally presenterade i Davos på tisdagskvällen PWC:s årliga undersökning om hur företagsledare bedömer den närmaste framtiden. Undersökningen baseras på intervjuer med 1400 företagsledare över hela världen.

Och undersökningen ger ännu en bild av att den ekonomiska återhämtningen efter finanskrisen har kommit av sig. Tre fjärdedelar av de intervjuade ser nu större hot mot sin verksamhet än vad de gjorde för tre år sedan, då det såg ut att ljusna lite efter den djupa krisen som slog till 2007-2008.

Enligt rapporten, pekar företagsledarna på den geopolitiska osäkerheten i världen, bland annat med hänvisning till terrordåden i Paris förra året de pekar också på osäkerheten kring hur växelkurserna ska utvecklas, ett ämne som blev aktuellt inte minst efter Kinas överraskande devalvering av sin valuta i höstas.

Företagsledarnas syn på framtiden stämmer alltså väl med den nya reviderade prognos över världsekonomins utveckling som Internationella Valutafonden lade fram i går, där fonden ytterligare sänkte sin prognos om hur världsekonomin kommer att utvecklas de kommande två åren.

Oron inför den ekonomiska utvecklingen kommer att få en framträdande plats på toppmötet i Davos. Men titeln på årets möte är egentligen en annan: Den fjärde industriella revolutionen. De tidigare revolutionerna ångmaskiner, elektricitet och elektronik, följs nu av en fjärde digital revolution, där allt växer samman, artificiell intelligens, robotisering och skrivare som kan skriva ut föremål tredimensionellt kommer att förändra företagande och arbetsliv i grunden.

Världsekonomiskt forum har publicerat beräkningar som säger, att sju miljoner jobb kommer att försvinna i världen bara under de kommande fem åren till följd av automatiseringar

En annan färsk rapport inför Davos handlar om det: Det är den schweiziska banken UBS som konstaterar att de är de rikaste som kommer att gynnas av automatiseringen, när människor ersätts med maskiner och det är än så länge främst lågavlönade jobb som försvinner, därmed riskerar klyftorna i samhället att öka ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".