Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

L-krav på nya direktiv till Skolkommissionen

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 14.04
"Det är allvarligt att Skolverket spred en felaktig bild"
(1:50 min)
Den felaktiga bilden har mycket styrt den svenska skoldebatten, menar Jan Björklund (L). Foto: Henry Montgomery och Jessica Gow/TT
Den felaktiga bilden har mycket styrt den svenska skoldebatten, menar Jan Björklund (L). Foto: Henry Montgomery och Jessica Gow/TT

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att regeringen skriver om direktiven till Skolkommissionen. Det sker efter att Skolverket inte längre säger att likvärdigheten i den svenska skolan försämrats.

– Det är allvarligt att Skolverket under flera år spred en bild som nu visar sig vara felaktig. Den bilden har mycket styrt den svenska skoldebatten och också den rödgröna regeringens agenda och den skolkommission som nu är tillsatt och som leds av generaldirektören på Skolverket, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Vad tycker du bör ske nu?

– Regeringen behöver skriva om direktiven till skolkommissionen. Skolkommissionen ska inte sitta och ägna sig åt att inskränka elevers valfrihet. Nu måste Sverige fokusera på reformer som höjer kunskapsresultaten i skolan och som återupprättar en studiedisciplin i svenska klassrum.

– Kommissionen behöver inte ägna tid åt att lösa problem som uppenbarligen inte finns, enligt Jan Björklund.

2012 gick Skolverket ut i debattartiklar och presskonferenser och sa att likvärdigheten i den svenska skolan försämrats. Det var allvarligt och verket krävde att politikerna skulle agera.

2014 ändrade sig Skolverket - nu står på myndighetens hemsida att segregationen och ökade skillnader mellan skolor gör att det finns risk på sikt för att likvärdigheten kan försämras.

 Också Friskolornas Riksförbund är kritiskt mot vad myndigheten sagt tidigare och säger att den påstådda försämrade likvärdigheten har varit den viktigaste invändningen mot valfrihetsreformen om att elever själva får välja vilken skola de vill gå i.

– Det är ganska allvarligt tycker jag och jag välkomnar att de korrigerar detta som vi hörde idag på morgonekot. 

Har det haft någon betydelse, det Skolverket sagt om försämrad likvärdighet?

– Absolut! Det har ju varit en av de viktigaste invändningarna mot hela friskole- och skolvalsreformen. Så det har haft en oerhörd betydelse, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".