Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fridolin: Inga fler åtgärder för att minska flyktingströmmen

Uppdaterat onsdag 10 februari 2016 kl 12.22
Publicerat onsdag 10 februari 2016 kl 11.58
"Regeringen beredd att försvara asylrätten"
(2:15 min)
Delad bild: Flyktingar på Hyllie station samt Gustav Fridolin. Foto: Stig-Åke Jönsson samt Henrik Montgomery/TT.
Foto: Stig-Åke Jönsson samt Henrik Montgomery/TT. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Regeringen kommer inte att presentera fler förslag med syftet att försvåra för asylsökande att komma till Sverige. Det säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Andra ministrar i regeringen har öppnat för att vidta fler åtgärder än de redan införda id-kraven om antalet asylsökande till Sverige inte minskar.

Enligt Gustav Fridolin kommer det inte att handla om några åtgärder som minskar möjligheten att söka asyl i Sverige.

– Regeringen har varit väldigt tydlig med att regeringen försvarar asylrätten. Vi kommer inte att göra åtgärder som exempelvis Sverigedemokraterna och Moderaterna har föreslagit som riskerar att kränka asylrätten.

Samtidigt säger ju både justitieminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson att regeringen kommer att komma med förslag på fler åtgärder om det kommer fler än 70 000.

– Det är självklart att det behövs väldigt kraftfulla åtgärder för att säkerställa att de människor som kommer till Sverige också får möjlighet att bygga sig ett liv här. Samtidigt behövs det ett väldigt aktivt arbete för att säkerställa att EUs medlemsländer är med och tar ansvar. Det är aktiva åtgärder.

Uppfattar du dina regeringsvänner, Magdalena Andersson och Morgan Johansson som att det är det de pratar om?

– Ja.

Det var i förra veckan som Migrationsverket kom med sin prognos om hur många asylsökande som kommer till Sverige nästa år. En ovanligt svår uppskattning att göra konstaterade man, men miniminivån antas bli kring 70 000.

– Om vi ser att siffrorna börjar stiga igen måste vi vidta andra, nya åtgärder, men där är vi inte ännu, sa Morgan Johansson då.

Varken Morgan Johansson eller Magdalena Andersson har sagt något konkret om vilka åtgärder det skulle kunna handla om. Enligt Gustav Fridolin pågår inga diskussioner i regeringen om några åtgärder kopplade till hur många människor som kan tänkas söka sig till Sverige.

– Vi har inte satt den typen av gränser i regeringsdiskussionen.

Din regering kommer inte att vidta några åtgärder som minskar antalet asylsökande till Sverige?

– Jag är trygg med att jag sitter i en regering med Miljöpartiet och Socialdemokraterna som i varje läge är beredd att försvara asylrätten.

Kritiken från en del inom Miljöpartiet var stor när regeringen presenterade sina förslag för att färre asylsökande skulle komma till Sverige, bland annat id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige. Frågan är om Miljöpartiet skulle kunna gå med på fler åtgärder som syftar till att färre ska komma till Sverige?

– Det är inte Miljöpartiet det handlar om. Det handlar om respekt för de internationella konventionerna, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".