Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidigare polis-topp stämmer Polismyndigheten

Publicerat torsdag 11 februari 2016 kl 05.08
"Fick betala ett högt pris för att jag satte ned foten i den här sjuka manskulturen"
(2:55 min)
Genrebild polisen
Foto: Daniella Backlund /TT

En kvinnlig tidigare högt uppsatt polis stämmer nu Polismyndigheten för bland annat trakasserier.

Den kvinnliga polisen som tidigare satt i en av ledningarna inom Rikskriminalpolisen, sedermera NOA, anklagar flera manliga chefer för hånfulla kommentarer, osynliggörande och för att ha hetsat henne att säga upp sig. Allt detta på grund av att hon påtalat fel i verksamheten.

– Det är inte okej att kränka en människa så mycket att det ska behöva gå så långt. Det är inte okej att den här typen av systematiska kränkningar får fortgå mot någon som också vill framåt och som vill lära den här nya organisationen att kanske ha ett nytt arbetssätt, säger "Petra".

I sin stämning mot staten menar "Petra" att polischefernas trakasserier varit systematiska och ett led i en lång kedja av trakasserier. Det hela började som subtila "nålstick", som hon beskriver det, efter att hon försökt påtala saker som kunde förbättras i den nya polisorganisationen.

Bland annat kritiserades hon på ett kränkande sätt inför andra medarbetare, och en anställd som såg det reagerade också och anmälde händelsen till högsta chefen. Efter att hon också hade anmält och påtalat det hela internt utsattes "Petra" för repressalier, bestraffningsåtgärder och ännu mer trakasserier.

– När jag gjorde en arbetsskadeanmälan skrev jag också att jag var väl medveten om vilka krafter som skulle sättas igång. Det var precis där och då som släggan slog till. Det var hårt och det var väldigt skoningslöst, säger hon.

När "Petra" efter en kort tids påtvingad ledighet, som hon själv kallar det, kom tillbaka till jobbet var plötsligt hennes rum urstädat och hennes saker bortplockade. Hon hänvisades till ett litet rum utan vare sig fungerande lampa eller internetuppkoppling. Dessutom hade hon blivit borttagen från alla mejllistor, vilket hon uppfattade som mobbning.

Från att ha varit en högt uppsatt poliskommissarie och jurist i en av Rikskriminalpolisens, sedermera NOA:s, ledningsgrupper blev hon nu i stället erbjuden att i stort sett arbeta som brevbärare åt cheferna.

– Så kom de då med förslaget att ta hand om funktionsbrevlådan på NOA. Där skulle jag ha hand om funktionen för att omhänderta inkommande mejl.

Hur kändes det när du fick det erbjudandet?

– Nej, men det här var ju en del av trakasserierna. Jag fick betala ett högt pris för att jag satte ned foten i den här mycket mycket sjuka manskulturen.

När arbetsgivaren, strax före sommaren förra året, tvingade henne till ett möte svarade hon att hon var sjukskriven och inte kunde komma till jobbet. Men de insisterade, vilket fick henne att till slut säga upp sig.

I sin stämning mot staten, som "Petra" nyligen lämnade in till Stockholms tingsrätt, menar hon att det här var en provocerad uppsägning.

"Petras" advokat säger till Ekot att "Petra" har ett starkt case, då det bland annat finns vittnen till händelserna och bevis i form av e-post. Själv säger "Petra" att det i efterhand känns bra.

– Jag är oerhört glad över att jag kom ifrån den här sjuka kulturen och att jag är en av dem som stod stark och gick emot den här strömmen. Jag kunde inte leva och fortsätta agera i den här sjuka poliskulturen, säger "Petra", som egentligen heter något annat.

Polismyndigheten uppger för Ekot att de inte kommenterar enskilda personalärenden i media, speciellt då parterna i det aktuella fallet befinner sig i en rättslig tvist i tingsrätten.

"Petra" heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".