Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Italien väntas godkänna samkönat partnerskap

Published torsdag 31 mars 2016 kl 07.20
"Man bör vara fri att älska vem man vill"
(1:49 min)
Förslaget att tillåta homosexuella att ingå partnerskap väntas röstas igenom i den andra parlamentskammaren inom kort.
1 av 3
Förslaget att tillåta homosexuella att ingå partnerskap väntas röstas igenom i den andra parlamentskammaren inom kort. Credit: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
Demonstration för homosexuellas rättigheter i Rom.
2 av 3
Demonstration för homosexuellas rättigheter i Rom. Credit: Andrew Medichini/TT

Efter påtryckningar från bland annat Europadomstolen väntas Italien genomföra en lagändring som tillåter homosexuella par att ingå registrerade partnerskap.

– Jag är inte emot lagen, säger en advokat i Rom.

– Man bör vara fri att älska vem man vill, det spelar ingen roll om det är en kvinna eller en man. Det är så svårt att hitta någon överhuvudtaget att passa ihop med, säger Beatrice, en äldre kvinna i Rom.

Alla jag frågar på stan här i Rom, och också på Sicilien, tycker att det är dags för lagen. En opinionsundersökning visar att cirka 70 procent av italienarna stödjer registrerat partnerskap. Även Senaten har röstat för.

Jag träffar Doris Lo Moro från det socialdemokratiska regeringspartiet på ett kafé utanför en parlamentsbyggnad. Lo Moro sköter förhandlingarna med oppositionen och räknar med att lagen inom kort kommer att röstas igenom också i den andra parlamentskammaren.

Italien är det sista västeuoperiska landet att genomföra en sådan lagstiftning. Många hade hoppats på fler rättigheter för homosexuella, som möjligheten att adoptera sin partners barn. Men den delen är mer kontroversiell och har tagits bort från ursprungsförslaget.

– Domstolarna i Italien ligger före politikerna när det gäller att blicka framåt på adoptionsfrågan och har gett par rätt till i flera fall, säger Doris Lo Moro.

Hon räknar med en utveckling mot ännu fler rättigheter och anser att starka krafter finns för det i det italienska samhället.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".