Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvångssteriliseringar fortfarande öppet sår i Peru

Publicerat fredag 8 april 2016 kl 07.49
Tvångssteriliseringar i Peru
(2:07 min)
Tvångssteriliserade Victoria Vigo i sin protestklänning.
1 av 4
Tvångssteriliserade Victoria Vigo i sin protestklänning. Texten är Perus hälsolagstiftning på urfolksspråket Quechua. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Yumaira Taipe och Jimena Santos.
2 av 4
Yumaira Taipe och Jimena Santos är två av flera kvinnor som protesterar mot tvångssteriliseringarna som genomfördes under Alberto Fujimoris tid vid makten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Kvinnor protesterar mot Keiko Fujimoris presidentkandidatur genom att måla sina lår med låtsasblod.
3 av 4
Kvinnor protesterar mot Keiko Fujimoris presidentkandidatur genom att måla sina lår med låtsasblod Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Jessenia Cassani företräder några av de tvångssteriliserade kvinnor som vill ställa Alberto Fujimori inför rätta.
4 av 4
Jessenia Cassani företräder några av de tvångssteriliserade kvinnor som vill ställa Alberto Fujimori inför rätta.

På söndag är det presidentval i Peru, och den fängslade expresidenten Alberto Fujimoris dotter Keiko Fujimori leder i opinionsmätningarna. Hon har försökt distansera sig från de auktoritära metoder som hennes pappa använde när han styrde Peru på 90-talet, bland annat de tvångssteriliseringar som utfördes på tusentals kvinnor.

– Det här är vårt sätt att visa Keiko Fujimori att vi inte tror på henne, och att tvångssteriliseringarna som hennes pappa beordrade inte var ett misstag utan ett brott mot mänskligheten, säger Yumaira Taipe, som har smörjt in sina ben med låtsasblod och har en livmoder i svart papp runt midjan.

Runt omkring henne i gräset sitter kvinnor med likadana rödfärgade ljumskar och skriver protestplakat. De demonstrerar mot Keiko Fujimori som leder inför första omgången i presidentvalet på söndag.

Keiko Fujimori är dotter till Alberto Fujimori, som styrde Peru på 90-talet. Han sitter idag dömd till 25 år för brott mot mänskligheten och korruption.

Men han har aldrig åtalats för dom tusentals tvångssteriliseringar som utfördes på framför allt fattiga urfolkskvinnor, en politik som syftade till att minska befolkningstillväxten. Victoria Vigo var ett av offren.

– Det var 1996, när jag födde mitt tredje barn, en son som dog kort efter födseln. En av läkarna sa till mig när jag vaknade upp att jag blivit steriliserad, säger Victoria Vigo. Doktorn hävdade att han bara lydde order.

Flera läkare har på senare år gått ut och sagt att tvångssteriliseringarna var en medveten politik under Fujimoris tid vid makten, men trots flera bevis och vittnesmål så har åklagarna inte inlett ett åtal mot expresidenten. Jessenia Cassani på kvinnoorganisationen Demus tror att åklagarna väntar på vad som ska hända i söndagens val.

– Om Keiko Fujimori vinner finns risken att utredningen läggs ned, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".