Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndighet begär strejkundantag

Published lördag 16 april 2016 kl 04.02
"Kan ha direkt påverkan på liv och död"
(1:43 min)
Uppåt 10 000 anställda kan komma att påverkas av strejken.
Credit: TT Kollage

Post- och telestyrelsen menar att strejken kan påverka livsviktig kommunikation.

– Ja, elektronisk kommunikation är väldigt viktig för vårt samhälle. Det är viktigt att undvika eller begränsa påverkan på vitala samhällsintressen av en sån här konflikt. Vi använder mobiltelefoni i stor utsträckning för att ringa 112-samtal. Och det har direkt påverkan på liv och död, säger Hans Åkermark på Post och telestyrelsen.

Åkermark är noga med att påpeka att Post- och telestyrelsen, PTS, inte tar ställning i arbetsmarknadskonflikten, men menar att det kan gälla liv och död om vissa IT-tekniker går ut i strejk.

Unionen, Sveriges Ingenjörer och facket Seko har varslat om strejk från och med måndag. Uppåt 10 000 anställda ska lägga ner arbetet om strejken bryter ut. Den viktigaste frågan gäller flexibel pension.

Strejken är nu uppskjuten. Arbetsgivarna i Almega anser att det råder fredsplikt i pensionsfrågor och nu ska Arbetsdomstolen pröva den saken, vilket kan dröja en bra bit in i nästa vecka. Dessutom begär nu Post- och telestyrelsen att ett antal viktiga områden undantags från strejken.

På måndag morgon träffas en nämnd med representanter från fack och arbetsgivare för att ta ställning till Post- och telestyrelsens begäran.

– I vår begäran om prövning namnger vi ett antal olika typer av verksamheter. Det finns ett stort antal exempel från regeringen och regeringskansliet till andra samhällsviktiga verksamheter inom transportsektorn, hälso- och sjukvård med flera andra viktiga samhällssektorer.

– Det kan vara en kommuns krisledningsorganisation, om den organisationen har problem med sin telefoni vill vi att den telefonin ska kunna felavhjälpas så att de kan nyttja den för sitt uppdrag, säger Åkermark.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".