Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protesterna växer i Brasilien

Published lördag 16 april 2016 kl 06.22
"Det här är en statskupp"
(1:57 min)
Rödklädda anhängare till presidenten samlas i Brasilia.
1 av 3
Rödklädda anhängare till presidenten samlas i Brasilia. Credit: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Urfolksgruppen Xakriabá har rest till Brasilia för att manifestera sitt stöd för president Dilma Rousseff.
2 av 3
Urfolksgruppen Xakriabá har rest till Brasilia för att manifestera sitt stöd för president Dilma Rousseff. Credit: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Adriana Sampaio har rest till Brasilia för att protestera mot riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff.
3 av 3
Adriana Sampaio har rest till Brasilia för att protestera mot riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff. Credit: Lotten Collin/Sveriges Radio.

I morgon avgör kongressen om president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt, vilket troligen innebär att hon tvingas avgå. 

I huvudstaden Brasilia har demonstranter nu börjat samlas för att visa sitt stöd för regeringen.

"Nej till statskupp! Vi kommer kämpa!" Det vita tältet som ställts upp bredvid fotbollsstadion i Brasilia är fullt av rödklädda supportrar som kommit hit för att visa sitt stöd för president Dilma Rousseff. 

– Vi kommer protestera, utlysa generalstrejk, överklaga beslutet om kongressen röstar mot henne. Det här är en statskupp, säger Adriana Sampaio. Bredvid henne står Divalci Xakriabá, som tillhör urfolksgruppen Xakriabá i delstaten Minas Gerais.

– Arbetarpartiet har gjort mycket fel, men situationen för urfolken kommer bli ännu värre om högern kommer till makten kommer de försöka ta vår mark, säger Divalci Xakriabá.

En del här i tältlägret har fått betalt eller hjälp av fackföreningsrörelsen för att resa hit. Andra har kommit helt för egen hand. Imorgon väntas stora demonstrationer i alla Brasiliens miljonstäder, både för och mot president Dilma Rousseff.

Om hon förlorar omröstningen imorgon så går frågan vidare till senaten. Om även de röstar för att öppna en riksrättsprocess kommer Dilma Rousseff tvingas bort från presidentposten.

Bredvid scenen i tältet står Paulo Pimenta, kongressledamot för Arbetarpartiet.

– Vi har aldrig varit så här enade. Vi är koordinerade som en sambaparad, säger Paulo Pimenta.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".