Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer jämlik vård för de allra minsta

Publicerat söndag 17 april 2016 kl 11.22
"Det kommer att gynna framförallt barnen"
(2:06 min)
Prematur baby i kuvös. Vårdpersonal tar hand om en förtidigt född baby.
Cirka 30-40 barn föds årligen i Sverige mellan vecka 22+0 dygn och vecka 23+6 dygn. Foto: Arkivfoto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Nya nationella riktlinjer för de extremt för tidigt födda barnen ska göra vården mer enhetlig i Sverige. Detta sedan läkare från olika sjukhus efter många års oenighet har enats om hur mammor och barn ska behandlas.

Det handlar bland annat om när riskmammor ska remitteras till specialistcentrum och när hjärtlungräddning ska sättas in på de nyfödda.

Tidigare har det varierat så att på vissa sjukhus har livräddande åtgärder satts in för barn födda så tidigt som före vecka 22, medan andra kliniker ansett att det varit utsiktslöst.

–Framförallt kommer riktlinjerna innebära att vi kommer att göra mer lika på sjukhusen i landet. Förut har det varit ganska stora skillnader, vilket innebär ojämlik vård. Vi är säkra på att det här dokumentet kommer att innebära att man får mera enhetlig vård av de för tidigt födda barnen, säger Magnus Domellöf, ordförande för Svenska neonatalföreningen

Det är efter många års diskussioner som de ledande experterna nu enats om nationella riktlinjer för de allra tidigast födda. Det handlar om 30-40 barn som varje år föds efter bara drygt hälften av en normal graviditetslängd och därför ofta behöver stora medicinska insatser för att överleva.

En viktig punkt i de nya reglerna innebär att man nu rekommenderar att läkarna ska sätta in hjärtlungräddning på barn som föds när graviditeten pågått i 23 veckor. Enligt Magnus Domellöf finns tillräcklig många exempel på att det är gynnsamt.

–Att vi nu rekommenderar det från vecka 23 plus noll beror på att vi har tillräckligt bra data nu, dels från den så kallade Express-studien och dels från vårt neonatala kvalitetsregister som säger att de har goda chanser att de blir friska eller få bara lätt funktionsnedsättning och att risken är liten för ett svårt handikapp, säger han.

För de enstaka barn som föds innan graviditeten pågått i 22 veckor finns ännu inte tillräckliga vetenskapliga data och de nya riktlinjerna ger ingen vägledning i hur de ska hanteras.

Men från och med vecka 22 gäller de nya reglerna och Erik Normann, chef för neonatalvården i Uppsala, tror att det blir en mer jämlik vård nu också för de allra minsta.

–Det tror jag säkert, detta är en bra grund för neonatalvården och förlossningsvården, hur man blir bättre på att förlänga graviditeterna. Detta kommer att gynna neonatalvården, förlossningsvården och framförallt barnen.

Enligt läkarna är det ännu oklart hur stora förändringar i praxis som behöver göras vid olika kliniker för att riktlinjerna ska bli verklighet. Uppsala tillhör de kliniker som satt in livräddande åtgärder tidigt, och enligt Erik Normann kommer man att arbeta som förut.

–Jag är glad för att de här riktlinjerna tillåter oss att jobba som vi har gjort i årtionden, och att de inte hindrar oss från det, avslutar han.Bakgrund: För tidigt födda

Cirka 30-40 barn föds årligen mellan vecka 22+0 dygn och vecka 23+6 dygn, och det är de som berörs av de nya riktlinjerna. (För barn som föds senare finns redan en gemensam syn på hur de ska behandlas).

Hittills har mammor och barn behandlats olika beroende på vilket sjukhus eller sjukvårdsregion de tillhör. Det nya dokumentet är bara rådgivande, och det är ännu oklart hur stora förändringar som behövs vid de olika högspecialiserade centra som finns i landet.

Fakta: De nya riktlinjerna

¤ Om det finns risk för alltför tidig förlossning bör den gravida kvinnan transporteras till ett högspecialiserat centrum när 22 veckor av graviditeten gått. Samtidigt ska man överväga om läkemedel (steroider) ska ges.

¤ Vid alla förlossningar från vecka 22 ska en neonatolog (specialist på nyföddhetsprioden) vara närvarande.

¤ Läkarna bör överväga hjärtlungräddning för alla nyfödda från vecka 22 och hjärtlungräddande insatser rekommenderas från vecka 23.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".