Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världsbanken startar hjälpfond

Publicerat söndag 17 april 2016 kl 10.33
"Hjälpa de som tar det allra största ansvaret"
(1:44 min)
 biståndsminister Isabella Lövin
Världsbanken har vårmöte i Washington och en av Sveriges representanter är biståndsminister Isabella Lövin. Foto: TT

Libanon och Jordanien har tagit emot fler än två miljoner flyktingar från det krigshärjade Syrien. Mottagarländerna behöver större ekonomiskt stöd för att kunna hjälpa flyktingarna och nu har Världsbanken, FN och Islamiska utvecklingsbanken gått ihop om en hjälpfond.

Världsbanken har vårmöte i Washington och en av Sveriges representanter är biståndsminister Isabella Lövin.

Länderna som samarbetar i banken har diskuterat flyktingsituationen i världen och inte minst de stora flyktingströmmarna till Syriens grannländer Libanon och Jordanien. Isabella Lövin:

– Världsbanken har egentligen inte ett mandat att arbeta med flyktingar, det är ju UNHCR som gör det normalt sett. Libanon och Jordanien är medelinkomstländer och normalt sett får de inte gåvomedel eller bistånd på det här sättet, men i ljuset av det enorma ansvar de tar för flyktingar så är det klart att de behöver stöd för att kunna ta det här ansvaret. För människorna som har levt och lever fortfarande i en enorm osäkerhet så kommer det här att göra stor skillnad. säger Isabella Lövin. 

Det Isabella Lövin talar om är ett samarbete mellan Världsbanken, FN och Islamiska utvecklingsbanken att låta Jordanien och Libanon låna pengar utan att behöva betala ränta. Räntesubventionen ska bli en miljard dollar under en femårsperiod och lånemöjligheten mellan tre och fyra miljarder dollar.

- Vi måste ju hjälpa de som tar det allra största ansvaret för kriget i Syrien och flyktingsituationen, säger Isabella Lövin.

Långivare och länder ska bestämma gemensamt vad lånen ska användas till, men Lövin nämner skolor och företagsinvesteringar som kan leda till jobb för flyktingar.

- Det är klart att det är väldigt riskabelt för näringslivet att investera i den här regionen så som det ser ut nu. Då lyfter vi risken och tar också på oss kostnaderna för räntorna, säger Isabella Lövin.

I nästa steg ska samarbetet vidgas för att flera länder i Mellanöstern och Nordafrika ska kunna låna mer för att bygga upp det som blivit förstört, som infrastruktur till exempel men också för ekonomisk återhämtning.

Avsikten är att flera länder som stödjer initiativet, ska bidra genom att garantera sådana lån och förhoppningen att de lånen ska komplettera det som de multilaterala utvecklingsbankerna redan lånar ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".