Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk mat låg prioritet på skolor

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 06.00
Kommuner missar målen för mat i offentliga kök
(2:48 min)
Skolmatsal. Arkivbild.
Skolmatsal. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

De flesta kommuner och landsting saknar målsättningar kring svensk mat i de offentliga köken, som skol- och sjukhuskök. Det visar en granskning som Kaliber har gjort.

Regeringen har en vision om mer svensk och ekologisk matproduktion och konsumtion, granskningen visar att kommunerna och landsting framförallt har anammat målen om ekologisk mat - utan att ha mål om ursprung. I Göteborg till exempel är matens ursprung inte lika viktig som hur den är producerad.

Gunilla Williander är köksmästare i en skolmatsrestaurang i Göteborg. Hon visar runt i skolan frysrum och kylrum, där är mycket ekologiskt och importerat.

• När man går runt och kikar så, ni har ett mål om ekologiskt och jobbar med det, men det är inte så himla mycket som är svenskt.

– All korven är väl svensk, men annars är det ju EU-ekologiskt på det mesta tyvärr.

Här har politikerna bestämt att det är hur ett livsmedel är producerat som är viktigast, inte var.

När Kaliber i enkät har ställt frågor till Sveriges kommuner, landsting och regioner, de som tillsammans med staten serverar tre miljoner måltider varje dag, i skolkök, äldreboenden och sjukhuskök bland annat så visar det sig att de flesta kommuner har mål som i Göteborg.

Åtta av tio kommuner har satta mål för hur mycket av maten som ska vara ekologisk och två av tio om hur mycket av maten som ska ha producerats i Sverige. Några har mål om bägge delar och några har inga mål alls.

• Har du koll på varifrån maten kommer?

– Nej, inte så jättemycket.

• Tycker du att det är viktigt?

– Ja, det tycker jag. Vi lär oss mycket om det på lektionerna så då är det kul om det har koppling till det här nere med, säger Linnea Landergren som går på Bergundaskolan i Växjö.

Kommunen där går på Linneas linje när det gäller mat. Detsamma gör landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som just nu jobbar med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi. Syftet med den är att det ska produceras och konsumeras mer svenskt och ekologiskt. Ministern lyfter det svenska.

– Jag vill väldigt gärna att svenska livsmedel konsumeras mer, både i vårt land, men också ute i världen i övrigt.

Men Kalibers granskning visar att kommunerna och landsting framförallt har anammat målen om ekologisk mat, utan att ha mål om ursprung. Trots det vill Landsbygdsministern inte ge några pekpinnar.

– Kommuner i Sverige har ett självstyre. Och i allra högsta grad i de här frågorna så måste de själva ta ställning till vad de prioriterar. Jag blir glad om de har höga miljökrav, eller har ekologiskt eller djurvälfärd som de prioriterar, säger Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".