Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två av tio kommuner och landsting har målsättningar om svensk mat

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 10.59
"En kommun som levererar 21 000 portioner till skolbarn och äldre måste få styra och påverka"
(2:48 min)
Montage Skolbespisning och Per Schöldberg, Centerpartistiskt kommunalråd Växjö.
Per Schöldberg, Centerpartistiskt kommunalråd Växjö tycker att att en kommun måste få vara med och styra och påverka. Foto: TT / Sveriges Radio.

Två av tio kommuner och landsting har målsättningar för hur mycket av maten de serverar som ska vara svensk.  En granskning som programmet Kaliber har gjort visar att kommuner i högre grad jobbar för den ekologiska maten än den svenska eller närproducerade.

I Växjö har politikerna bestämt att 80 procent av all mat som serveras i de offentliga köken 2020 ska vara antingen ekologisk eller närproducerad - och den närproducerade maten står högst upp på önskelistan.

– Därför att det är det våra medborgare säger att de vill ha. De tycker att närproducerad mat är betydelsefull och vill veta vem som levererar köttet, om det är bonnakött eller vad det är. Det tycker jag att vi ska svara upp på, säger Per Schöldberg, Centerpartistiskt kommunalråd Växjö

Hur vet ni det?

– Det är bara att läsa lokalsidorna så ser man det varje dag.

I Växjö kallas mat som kommer som längst 15 mil härifrån för närproducerad. Det ska vara uppfött och slaktat eller odlat och förädlat i området.

Anna Blomdahl jobbar som kock på Bergundaskolan i Växjö. 

– Man känner sig väldigt stolt som kock när man säger att man lagar på ekologiska och närproducerade varor, säger hon.

 Vad är viktigast?

– Närproducerat får jag nog svara. Vi ska ju värna om våra bönder här runtomkring och att det inte har transporterats några längre sträckor.

Det är lagen om offentlig upphandling som kortfattat styr hur kommunerna och landstingen får handla. Flera kommuner säger att de upplever den som ett hinder för att aktivt jobba för svensk mat.

Lagen säger väldigt kortfattat att man inte får premiera mat från ett särskilt land eller område eftersom det ska vara lika för alla inom EU.  

Monica Sihlén är upphandlingsexpert på upphandlingsmyndigheten:

– Genom att man har en tydlig preferens och att man ställer krav på de produkter det gäller har man möjlighet att få ekologiskt, närproducerat och svenskproducerat. Förutsatt att det uppfyller de krav man har ställt.

Kaliber har gjort en granskning som visar att två av tio av landets kommuner, landsting och regioner har satta mål för hur mycket av maten som de serverar i skolkök och på äldreboenden till exempel som ska komma från Sverige eller vara så kallad närproducerad.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht håller just nu på med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi som bland annat ska leda till mer svensk och ekologisk mat ur jorden och på bordet. Han lyfter särskilt den svenska maten.

– Det skapar jobb på landsbygden, men det är också det att vi har en hållbar produktion i Sverige, med väldigt säkra och miljövänliga livsmedel. Och det här vill vi ta vara på, säger han.

Kalibers granskning visar att många kommuner, åtta av tio, har mål om ekologisk mat. Betydligt färre jobbar alltså med målsättningar för det svenska eller närproducerade. Växjö sticker alltså ut.

– Det innebär konkret är att barn och äldre vet var maten de äter kommer ifrån. Och det tycker jag är en bra kvalitet.

Det är så här det går till i Växjö - kommunen har tagit reda på vilka produkter som produceras i närheten för att sen på olika sätt i upphandlingen se till att det är de produkterna som är de rätta.

– Någonstans måste en väl kommun som levererar 21 000 portioner till skolbarn och äldre få styra och påverka, säger Per Schöldberg, Centerpartistiskt kommunalråd Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".