Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre av fyra asylboenden och HVB-hem har bristande brandskydd

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 06.00
"Vi måste ta brandskyddet på största allvar"
(2:36 min)
Grafik på en Sverigekarta med markerade län vars asylboenden och hvb-hem har brandsäkerhet-kontrollerats.

Brandskyddet på många asylboenden och HVB-hem har stora brister, visar Sveriges Radios granskning. Det handlar bland annat om blockerade utrymningsvägar och brandlarm som inte fungerar.

Efter en inspektion fick ett HVB-hem stängas ner på grund av bristande brandsäkerhet.

– Våra bedömningar var att det var alldeles för dåligt brandskydd för att bedriva den här verksamheten med de här barnen, berättar Marcus Asplund, chef på räddningstjänsten i Katrineholm.

Det var en slump att räddningstjänsten i Katrineholm fick kännedom om HVB-hemmet, polisen hade varit där i ett annat ärende. Väl där så visade det sig att det bara fanns brandvarnare i den ena av de två lägenheterna och ingen visste om det fungerade.

Det här är bara ett av många exempel i granskningen där brandtillsynsprotokollen från asylboenden och HVB-hem i drygt 75 kommuner har undersökts.

I tre av fyra av de drygt 300 boendena fanns det anmärkningar och i närmare 60 procent av dem var bristerna så allvarliga att de måste åtgärdas snarast eller senast ett visst datum.
 
Larm som inte fungerar och som går i onödan är en återkommande brist enligt granskningen. Ahmed Altijani bor på ett asylboende i Karlskoga tillsammans med över 400 andra asylsökande. Han berättar att de som bor där inte längre går ut när larmet går, eftersom det är så många falska larm.
 
Några andra allvarligare brister som förekommer på flera boenden är att systematiskt brandskyddsarbete saknas, dörrar står inte emot brand, utrymningsvägar är låsta eller blockerade och det saknas alternativa utrymningsvägar.

Det är dessutom inte ovanligt att boendena har många brister, något som oroar Ulf Smedberg, vice brandchef vid Nerikes Brandkår.

– Det är ett brandlarm som är dåligt och inte fungerar, en utrymningsväg som är blockerad, avsaknad av brandsläckare och en skylt som inte lyst. När man har många sådana brister på samma ställe, det är då vi är rädda för katastrofen att en person eller flera omkommer, säger Ulf Smedberg.

Inrikesminister Anders Ygeman, är också bekymrad över asylboendens brandsäkerhet.

– Det är naturligtvis oroande. Den absolut värsta konsekvensen är när någon skulle förolyckas eller brinna inne på grund av att brandskyddet brister. Man måste ta brister i brandskyddet på största allvar och se till att rätta till dem, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".